Hieronder lees je onze nieuwsbrief van september 2024.

Blijf op de hoogte en meld je nu aan! Ontvang het laatste nieuws over transgenderzorg, ontdek hoe we samen de genderdiverse gemeenschap versterken, en krijg adviezen die je wegwijs maken in de zorg.

Inschrijven is gratis, en je kunt je op elk moment afmelden.


Voortslepend conflict tussen de Medische Kliniek Velsen en Menzis blijft mensen op wachtlijst raken

De afgelopen tijd hebben we meerdere berichten gedeeld over het conflict tussen Medische Kliniek Velsen (MKV) en zorgverzekeraar Menzis. In dit bericht leggen we uit wat er speelt en wat we doen om de situatie zo snel mogelijk op te lossen.

Ons team Belangenbehartiging ontving deze zomer steeds meer meldingen van mensen die bij MKV op de wachtlijst staan, maar niet worden opgeroepen voor bijvoorbeeld de verplichte informatieavonden. De communicatie vanuit MKV blijkt gebrekkig of zelfs geheel afwezig, waardoor veel mensen zich in de steek gelaten voelen. Uit navraag blijkt dat er een langslepend conflict is tussen MKV en Menzis over de vergoeding voor genderbevestigende zorg.

MKV geeft aan dat de standaardvergoeding van Menzis niet voldoende is om de kosten van deze complexe operaties te dekken. Voorheen werd er met maatwerkafspraken gewerkt om deze zorg te kunnen leveren. Menzis wil echter dat MKV zich aan de standaardvergoedingen houdt, die zijn gebaseerd op algemene plastische chirurgie en niet specifiek op transgenderzorg. Menzis wijkt hiermee af van het beleid van andere zorgverzekeraars en MKV stelt dat zij op deze manier niet verder kunnen.

Op 15 augustus riep Transvisie Menzis al op om de belangen van de mensen op de wachtlijst voorop te stellen. Inmiddels hebben we Menzis opnieuw gevraagd om een volgende stap richting een oplossing te zetten, en we wachten op hun reactie. Wij benadrukken dat de mensen op de wachtlijst, die vaak al lang wachten op zorg, door deze vertraging ernstig gedupeerd zijn. Menzis moet hierin haar verantwoordelijkheid nemen en flexibeler handelen.

Maar ook MKV treft blaam: de communicatie van de kliniek is onder de maat, merken zowel de mensen op de wachtlijst als wij als belangenorganisatie. En zowel wij als Menzis ervaren problemen om tot een oplossing te komen, omdat de kliniek erg halsstarrig vasthoudt aan haar standpunten. Wel hebben wij pas met de directie van MKV om de tafel gezeten en onze zorgen kunnen uiten. Ons team Belangenbehartiging blijft, zo goed als het kan, bemiddelen tussen beide partijen. We zetten ons in om dit conflict zo snel mogelijk op te lossen, zodat de mensen op de wachtlijst niet langer de dupe zijn.

Problemen in de jeugdzorg nog niet zo makkelijk opgelost

In augustus hebben we een brief gestuurd naar de 10 grootste gemeenten in Noord-Brabant en naar de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In deze brief maakten we ons zorgen over de financiële situatie van de jeugdzorg. De jeugdzorg wordt betaald vanuit de Jeugdwet. Dit geldt ook voor zorg voor jongeren die met hun gendervragen.  Helaas zijn er in Brabant twee zorgaanbieders gestopt, waardoor er nu maar één over is. Dit is onacceptabel.

Verschillende gemeenten hebben op onze brief gereageerd. Ze begrijpen onze zorgen goed. Sommige gemeenten proberen al contact te leggen met de zorgverleners die eerder in hun regio werkten. Ze willen graag dat er weer genoeg zorgplekken komen in hun gemeente.

Niet alleen de gemeenten, maar ook de landelijke politiek heeft onze signalen opgepakt. Na een interview in de krant Trouw hebben de Tweede Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en Elke Slagt (PvdA) schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris van VWS. Ook de vaste Kamercommissie VWS heeft onze brief gelezen en naar alle Kamerleden gestuurd.

De zorgaanbieder BuroJIJ in Loon op Zand heeft met veel gemeenten afspraken gemaakt over de jeugdzorg voor 2025. Dit betekent dat veel gemeenten hun inwoners vanaf 2025 weer naar BuroJIJ kunnen sturen voor hulp. Maar helaas is het probleem van de te weinig zorgplekken hiermee nog niet opgelost. Zoals we al in onze brief schreven, heeft dit grote gevolgen: kinderen, jongeren en hun ouders moeten vaak ver reizen voor zorg. Dit kost veel geld, tijd en energie. Daarnaast moeten ze vaak lang wachten op hulp.

We blijven samen met gemeenten, politici en zorgaanbieders werken aan een oplossing voor de problemen in de jeugdzorg, vooral voor onze doelgroep. Als we meer nieuws hebben, zullen we dit op onze website zetten.

Laat je kennen! Wij willen meer weten over de mensen die kiezen voor detransitie

Af en toe komt het voor dat iemand spijt krijgt van de keuzes die gemaakt zijn rond de lichamelijke transitie. Sommige mensen stoppen om die reden met hun hormonen of willen op een andere manier hun lichamelijke transitie (deels) terugdraaien. Deze personen komen moeilijk in contact met zorgverleners. Toch is dat belangrijk: ook iemand die kiest voor (gedeeltelijke) detransitie kan zorg nodig hebben. Zo kan het zinvol zijn met een psycholoog of ervaringsdeskundige te praten. En na bepaalde operaties kan levenslange hormoonbehandeling nodig zijn.  

Helaas is nog weinig bekend over de mensen die in detransitie (willen) gaan. Transvisie vindt het belangrijk om in contact te komen met mensen die terugkomen op de eerdere keuzes rond de transitie. Wie zijn jullie? Kunnen we lessen trekken uit jullie verhalen? Wat voor ondersteuning en zorg willen jullie krijgen?

Ben jij een detransitioner? Heb je jouw lichamelijke transitie (deels) gestopt of teruggedraaid of ben je dat van plan? En wil je je verhaal met ons delen? Stuur een superkort mailtje naar infopunt@transvisie.nl, dan neemt een vrijwilliger van Transvisie contact met je op.

Help ons om ook voor jouw belangen op te komen!