Ontharing genitaal gebied niet meer verplicht.

De chirurgen van de grote genderpoli’s zijn het gelukkig met elkaar eens. Genitaal ontharen voorafgaand aan vaginaplastiek is niet meer nodig. Het ontharen was nodig om te voorkomen dat er na de operatie haar uit de vagina of op de schaamlippen groeide.

Door nieuwe technieken kan de chirurg als ware de haarzakjes wegschrapen zodat het te opereren gebied haarloos is tijdens de ingreep.

Het Amsterdam UMC zegt hier het volgende over:

Tot op heden vond er preoperatief ontharing plaats bij geplande vulva- of vaginaplastiek. De noodzaak hiervan is tijdens de vergadering van de gender chirurgen (plastische chirurgie), tegen het licht gehouden en er werd geconcludeerd dat deze noodzaak niet altijd meer bestaat.
Voorgesteld wordt om te stoppen met routinematig genitaal ontharen bij start hormonen.
Hierbij dient in overweging te worden genomen dat als patiënten dit zelf wenselijk achten, of wanneer tijdens het consult met de plastisch chirurg bij lichamelijk onderzoek blijkt dat genitaal ontharen preoperatief wel wenselijk is, wij dit wel zullen indiceren voor maximaal 10 behandelingen.
Patiënten zullen dan een machtiging krijgen voor maximaal 10 behandelingen die tijdens de wachttijd voor een operatie kunnen worden ondergaan.

Mocht je toch er zelf voor kiezen alsnog te ontharen, bespreek dit dan met je behandelaar zodat je behandelingen kunnen worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Meer informatie over ontharen lees je hier op onze website.

Afbeelding in tumbnail: o2.clinic