Schokkend nieuws voor transgender jongeren uit het Verenigd Koninkrijk

De enige kliniek in het Verenigd Koninkrijk die puberteitsremmers voorschrijft aan jongeren onder 18 jaar stopt daar, in ieder geval tijdelijk, mee na een uitspraak van de rechterbank (High Court) op 1 december j.l.

De rechter heeft bepaald dat transgender jongeren onder 16 jaar moeten begrijpen wat de gevolgen zijn van het gebruik van puberteitsremmers, het gebruik van cross-sekse hormonen en van geslachtsaanpassende operaties, voordat ze toestemming kunnen geven tot het gebruik van deze remmers. De rechtbank acht het twijfelachtig dat jongeren van 14 of 15 jaar de lange termijn gevolgen van het gebruik van de puberteitsremmers, cross-sekse hormonen en geslachtsaanpassende operaties kunnen overzien en acht het hoogst onwaarschijnlijk dat kinderen van 13 jaar dit kunnen.

Deze kliniek heeft inmiddels bevestigd dat geen puberteitsremmers meer worden voorgeschreven aan nieuwe gevallen, voordat er meer duidelijkheid is over de situatie als gevolg van deze uitspraak. Zie wat de kliniek zelf over de situatie zegt op haar website. 

Bij Transvisie is geschokt gereageerd. Ook in Nederland worden puberteitsremmers voorgeschreven aan jongeren onder 16 jaar. Dit wordt als een veilige methode gezien om de puberteit (tijdelijk) stil te leggen, zodat de transgender jongeren niet geconfronteerd worden met de ongewenste lichamelijke ontwikkelingen die in de puberteit beginnen. Wanneer op latere leeftijd verdere geslachtsaanpassende operaties nodig zijn, zijn deze bij jongeren die zijn behandeld met puberteitsremmers veel minder ingrijpend, dan bij jongeren die de ongewenste veranderingen wel door hebben moeten maken. Het gebruik van puberteitsremmers wordt als een veilige behandeling gezien, omdat de gevolgen omkeerbaar zijn. Mocht een jongere op een goed moment toch gaan twijfelen, dan kan worden gestopt met de remmers en komt de puberteit gewoon op gang.

Ook onze voorzitter Lisa van Ginneken vindt deze uitspraak schokkend en een grote stap terug in de tijd. ‘De rechter in het VK dwingt alle transgender jongeren om de traumatische ervaring van een verkeerde puberteit door te maken. Met als gevolg een hoop leed én extra ingrijpende medische ingrepen in de toekomst.

Zie ook de berichtgeving op Pink News