Transcafé LVB bij zorginstelling Ipse de Brugge in Zoetermeer

10 september 2022 was het eerste Transcafé LVB bij een zorginstelling. Transcafé LVB is voor mensen met een licht verstandelijke beperking die transgender gevoelens hebben.

Vrijwilligers van Transvisie organiseerde dit bij Ipse de Brugge . Zij hadden ons uitgenodigd. De ruimte was mooi ingericht. Noah had speciaal een schilderij voor de bijeenkomst gemaakt.

Iedereen die binnenkwam kreeg een naamkaartje. Daarop kon je je naam schrijven en hoe je aangesproken wilde worden. Bijvoorbeeld met hij/hem, met zij/haar of met hen/diens. Sommige mensen hadden ver gereisd om naar Zoetermeer te komen. We begonnen gezellig met koffie, koek, drop en regenboog snoepjes. De mensen van Ipse de Brugge zorgden daarvoor.

Gio heette iedereen welkom. Jess van Transcafé LVB, knipte samen met Natalie van Ipse de Brugge een lintje door om te vieren dat we nu in het echt bij elkaar waren.

De mensen van Ipse de Brugge kregen een Transgendervlag cadeau omdat het Transcafé bij hen in het gebouw mocht zijn. Het voelde als een feestje.

Door corona waren de vorige bijeenkomsten online. Sommige mensen kenden elkaar al van de online-bijeenkomsten. De meesten kenden elkaar nog niet. Het is fijn en ook spannend om voor de eerste keer andere transgenders met een licht verstandelijke beperking in het echt te ontmoeten.

We maakten drie groepen: Een groep voor transvrouwen en mensen die meer over transvrouwen wilde weten. Een groep voor transmannen en mensen die meer over transmannen wilde weten. Een groep voor mensen die zich non-binair voelen. In de groepen praatte we over hoe het is om transman, transvrouw of non-binair te zijn en stelden we elkaar vragen en gaven we elkaar tips. Ook de begeleiders, ouders en familieleden die meegekomen waren praatte of luisterde mee.

Voor een slechthorende deelnemer was er een tolk Nederlandse Gebarentaal. In de pauze aten we appeltaart en trans-tompoesjes om te vieren dat we nu echt bij elkaar waren.

Daarna speelden we reuze vlaggen memory. Wat zijn er veel verschillende vlaggen om te vieren dat je HLBTI+ bent! Ook speelden we Transenbord. Dat lijkt op ganzenbord. De pionnen zijn geen gansjes maar met allemaal gekke pionnen en er zijn vraagkaartjes die met trans-zijn te maken hebben.

Ook kon je nog even napraten, mensen opzoeken waar je nog wat aan wilde vragen. Je kon ook boeken bekijken die over transgenders gaan. Het was al snel vier uur. Gio sloot de bijeenkomst af en iedereen ging weer met de taxi, het OV of de auto terug naar huis.

Het volgende Transcafé LVB is op 10 december in Amsterdam bij Ons tweede thuis. Wil je dan ook komen ? stuur dan een mail naar Transcafe-LVB@transvisie.nl