Update impact Corona op transgenderzorg

De laatste tijd zijn het aantal coronabesmettingen en ziekenopnames weer aan het stijgen in Nederland. Ook gelden er weer strengere maatregelen. Deze ontwikkelingen hebben, net als in het voorjaar, ook weer impact op de transgenderzorg.

Wat dit voor de zorg betekent verschilt per zorgaanbieder, maar over het algemeen geldt:

  • De meeste (maar niet alle) zorgaanbieders gaan intakes en gesprekken met de psycholoog weer zoveel mogelijk via videobellen doen. Als het nodig is om een gesprek fysiek te doen kan nog wel. Deze overgang terug naar videobellen verloopt in het algemeen vrij soepel en zorgt niet voor vertraging of langere wachttijden.
  • Omdat het aantal ziekenhuisopnames aan het stijgen is, zijn ziekenhuizen gedwongen de reguliere zorg weer steeds meer uit te stellen. Dit geldt ook voor transgenderzorg. Vooralsnog kan een deel van de operaties gewoon nog doorgaan, maar een steeds groter deel van de operaties wordt afgezegd. Als gevolg hiervan kunnen wachttijden voor operaties weer langer worden. Operaties in de zelfstandige behandelcentra (zoals MC Bloemendaal en Medische Kliniek Velsen) gaan tot nu toe nog door.

Houd voor de laatste informatie de site van je zorgaanbieder in de gaten: