Verslag van WPATH 2020

Op 6 tot 10 november heeft de tweejaarlijkse conferentie van de WPATH (World Professional Organization for Transgender Health) plaatsgevonden. Twee van onze vrijwilligers, Niels en Casper, hebben deze conferentie bijgewoond en daar een verslag van gemaakt. 

WPATH richt zich op het uitwisselen van wetenschappelijke onderzoeksresultaten tussen wetenschappers, zorgverleners en transgenderpersonen en -organisaties. Tijdens deze conferenties delen wetenschappers de resultaten van de onderzoeken die dat jaar zijn afgerond, of de voorlopige resultaten van onderzoeken die nog lopen. Daarnaast zijn er symposia en gastlezingen waarin dieper op een onderwerp wordt ingegaan.

In verband met COVID-19 vond deze conferentie dit jaar volledig online plaats. Voor de meeste sessies hadden sprekers een presentatie ingestuurd die werd afgespeeld. Aan het einde van iedere sessie was er een live Q&A sessie waar vragen van het publiek beantwoord werden. Omdat de WPATH dit jaar online was, was er minder ruimte voor informele uitwisseling van gedachten en kennis dan het geval is op een fysieke conferentie.
Veruit het grootste deel van de onderzoeken die gepresenteerd waren kwamen, net als de leden van de WPATH, uit de Verenigde Staten. Gelukkig kwamen er daarnaast ook Europese en ook Nederlandse sprekers en onderzoekers aan bod. Naast sprekers van gevestigde medische instellingen, waaronder het AUMC, was er ook ruimte voor trans onderzoekers die kritisch zijn over de manier waarop de
transgenderzorg in hun land is ingericht.

Het verslag van Niels en Casper is te lezen wpath-verslag-2020-