Volwassenen

Kinderwens

Een transgender persoon met een kinderwens

Veel transgender mensen hebben een kinderwens. De mogelijkheid bestaat geslachtscellen in te vriezen, zodat deze op een later moment kunnen worden gebruikt. Al vroeg al tijdens de diagnostische fase moet worden nagedacht over een eventuele kinderwens. Heb je een kinderwens? Of weet je dat nog niet? Laat je goed informeren door de deskundige artsen op dit gebied over de mogelijkheden nu en de verwachte mogelijkheden in de toekomst wat betreft het gebruik van ingevroren geslachtscellen. De afdeling gynaecologie van de Amsterdam UMC (VUmc) heeft een speciaal transgender spreekuur. Voor vergoeding zie onze pagina zorgverzekering-vergoedingen.

Bij de geslachtsaanpassende operatie van transgender mensen worden vaak de testikels of ovaria verwijderd. Dat betekent dat door deze medische ingreep de vruchtbaarheid definitief wordt verloren. Maar daarvoor al gaat de kwaliteit van de geslachtscellen achteruit bij het gebruik van puberteitsremmers of cross-sekse hormonen. Realiseer je dat je de geslachtscellen vaak al moet laten afnemen vóór dat je met deze hormonen start. Zou je pas later tot afnemen over gaan, dan moet je tijdelijk, minimaal een half jaar, stoppen met de hormonen om de kwaliteit van de geslachtscellen weer te verbeteren.

Alle informatie beschrijft algemene trends en situaties, waaruit niet zonder meer conclusies voor een individueel geval kunnen worden getrokken. Voor een juiste beoordeling van je eigen situatie, dien je dus altijd te overleggen met je huisarts of een andere professionele hulpverlener of behandelaar.

Signalement: Transitie & vruchtbaarheidsbehoud

Het CEG signaleert over actuele en beleidsrelevante ethische vraagstukken over gezondheidszorg en biomedisch onderzoek. Het is een samenwerkingsverband tussen de Gezondheidsraad en de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving.  

Kwaliteit en gelijke toegang tot zorg voor kwetsbare groepen zijn belang­rijke morele thema’s. Na gesprekken met zorgverleners, belangenorganisaties en transgender personen kwam het CEG tot een aantal bevindingen. Zowel transgender personen als zorgverleners ervaren dat de vruchtbaarheidszorg op dit moment niet goed aansluit bij de behoeften. Het CEG beoogt het parlement, beleidsmakers, bestuurders en de relevante zorgsector te informeren en zo dialoog te faciliteren en daarmee de toegankelijkheid en kwaliteit van fertili­teitszorg te verbeteren voor transgender jongeren.

Lees het volledige rapport op de website van het CEG

Bij transgender mannen en non-binaire mensen met een baarmoeder zijn er meerdere mogelijkheden om een kind te krijgen:

  1. Behouden van de baarmoeder en eierstokken, tijdelijk stoppen met de testosteron (80% van de transgender mannen die stopt met testosteron heeft binnen 6 maanden weer een cyclus), zwanger worden en een kind baren en daarna weer starten met testosteroninname.
  2. Invriezen van eicellen voordat met hormonen wordt begonnen of na een tijdelijke stop van het gebruik van testosteron. In dit geval zal een vrouw/draagmoeder een IVF-achtige behandeling moeten worden ondergaan om een kind te krijgen. Dit is een dure, ingrijpende behandeling.
  3. Invriezen van een deel van de eierstok voordat met testosteron wordt begonnen of na een tijdelijke stop van het gebruik van testosteron. Deze ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen. Op dit moment kan een eierstok alleen nog teruggeplaatst worden bij de persoon zelf. Bij deze techniek hoopt men dat in de toekomst andere toepassingen mogelijk zijn.

Hoe gaat het juridisch als een trans man een kind baart? Wat zegt de wet hierover? Juridisch gezien is de man de moeder. De wet gaat uit van het principe dat degene die een kind baart automatisch de moeder is. De Nederlandse wet loopt hierin nog achter. Als een trans man een kind baart en een relatie heeft met een vrouw, dan is hier juridisch gezien sprake van lesbisch ouderschap.

www.fertilityiq.com/trans-masculine-fertility is een heel uitgebreide website voor mannen met een kinderwens.

Bij transgender vrouwen en non-binaire mensen met mannelijke geslachtsorganen zijn er meerdere mogelijkheden om semen af te nemen, voordat de testis worden verwijderd:

  1. Semen via een zaadlozing afnemen en invriezen voordat met de hormonen wordt begonnen (dit is niet zo’n dure behandeling). Indien reeds met vrouwelijke hormonen is gestart, moet tijdelijk worden gestopt met de hormonen (3 – 6 maanden), waarna de ontwikkeling van spermacellen weer op gang komt.
  2. Aanprikken van de testis voordat met vrouwelijke hormonen wordt begonnen of na een tijdelijke stop van het gebruik van vrouwelijke hormonen.
  3. Afnemen van weefsel uit de testis en invriezen voordat met de vrouwelijke hormonen wordt begonnen of na een tijdelijke stop van het gebruik vrouwelijke hormonen.

De semen kunnen worden gebruikt om een vrouwelijke partner te insemineren of een draagmoeder te insemineren. Het invriezen van semen beïnvloedt de kwaliteit van de semen wel wat. De houdbaarheid van ingevroren semen is volgens deskundigen onbeperkt.

Hoe zit het juridisch als een trans vrouw een kind verwekt? Wat zegt de wet hierover? Juridisch gezien kan zij de juridische moeder van het kind worden (erkennen of adopteren), maar zal juridisch nooit als vader worden gezien. Stilzwijgend wordt de gewijzigde geslachtsregistratie gevolgd. Lees ook het artikel in WINQ.

Kinderwens bij jongeren

Bij kinderen en jongeren is het mogelijk geslachtscellen veilig te stellen. Daarom moet al vroeg, voordat puberteitsremmers worden gebruikt, worden nagedacht over een eventuele kinderwens. Voor veel kinderen en jongeren is dit een moeilijke vraag om over na te denken. Zij zijn hier meestal nog niet zo mee bezig en vaak  zijn ze aan dit soort vragen nog lang niet toe. Toch moet over de keuze om zaadcellen of eicellen in te vriezen wel worden nagedacht als bepaalde keuzes worden gemaakt. Het zou jammer zijn als jongeren als ze eenmaal volwassen zijn wel een kinderwens hebben en dan de keuze niet meer kunnen maken.  Lees ook het verhaal van Demi, die het nu erg jammer vindt dat het krijgen van een eigen kind niet meer mogelijk is.

Laat je als jongere en als ouders goed informeren door de deskundige artsen op dit gebied over de mogelijkheden nu en de verwachte mogelijkheden in de toekomst wat betreft het gebruik van ingevroren geslachtscellen. De afdeling gynaecologie van de Amsterdam UMC (VUmc) heeft een speciaal transgender spreekuur. Voor vergoeding van deze behandelingen zie onze pagina zorgverzekering-vergoedingen.

Ervaringsverhalen

  • Amidst all the madness, there has been just this moment of absolute joy. Het verhaal van een transgender koppel dat een baby krijgt tijdens lockdown.
  • Transgender couple become first to have twins thanks to IVF gift from tragic friend. Artikel over transgenderkoppel dat na IVF een tweeling kreeg.
  • This trans dad’s home birth photo’s beautifully capture the raw emotion of labor. Verhaal van een trans dad.
  • I’m a trans man with a straight cis husband. We’re ready to start a family. Verhaal van een koppel met kinderwens (aug. 2020).
  • Trans model Danna Sultana shares incredible moment she kissis husbands 8 month baby dump. Verhaal en foto’s van de zwangere transman van model Danna.
  • Vietnam’s ‘first trans dad’ gives birth to baby girl with his trans wife by his side. Artikel over Vietnamese transman die een dochter baart.
  • Trans man who gave birth is fighting back after court legaly declared him his child’s mother. Artikel over Transgender man die kind baarde en als vader geregistreerd wil staan.
  • Trans man bevalt van baby met donorzaad van een trans vrouw. Artikel over deze bijzondere zwangerschap.
  • 5 ways to support transgender men during pregnancy. Artikel over wat je kunt doen om zwangere transgender mannen te ondersteunen?
  • Transgender dad used his egg to conceive son:’beautiful way to make a family. Verhaal van een transman en zijn kinderwens.
  • What happens when a man gets pregnant? Artikel.
  • The dad who gave birth. Documentaire over transgender man die een kind baarde
  • The man who gave birth. Artikel met het verhaal van Freddy MConnell over zijn zwangerschap en over de geboorte van zijn kind.
  • Chicago Trans Power Couple Announce Pregnancy. Artikel van een transgender koppel dat samen een kind krijgt.
  • Zwanger en baren: Een man met een transgender achtergrond vertelt hoe het voor hem was om zwanger te zijn en zijn eigen kind te baren.
  • Een zwangere transgender man: A womb of their own, gaat over transmasculine mensen die hebben besloten om zwanger te worden of borstvoeding te geven. Zie het verhaal op Facebook.
  • The dad who gave birth:’Being pregnant doesn’t change me being a trans man’, Interview met Freddy McConnell.
  • Transgender dad used his egg to conceive son: Transgender man vertelt over zijn ervaringen met een IVF zwangerschap. Lees het verhaal hier.
  • Amidst all the madness, there has been just this moment of absolute joy. Het verhaal van een transgender koppel dat een baby krijgt tijdens lockdown.
  • Trans woman pauses hormones to conceive first child naturally with fiancée. Het verhaal over een sterke kinderwens.
  • Mensje in de maak: In de podkast ‘Mensje in de maak’ doen Sophie en Tamar verslag van hun avonturen in ivf-land. Lees ook het artikel bij Oneworld.nl.
  • Het niet hebben van een baarmoeder, stopt me niet om moeder te zijn. Het verhaal van een transgender moeder (ENG).
  • Openhartig blog over de moeilijke beslissingen voor transgender vrouw met een kinderwens.
  • De kinderwens van Ryan. Ryan is non-binair en heeft een kinderwens. Daarom is een feriliteitstraject gestart. Partner David maakt hier een documentaire over.
  • Non-binair en een kinderwens: ‘Wij zijn gewoon twee mensen die een gezinnetje willen, waarom zouden wij dat niet kunnen?’ Artikel over twee mensen met een kinderwens.
  • 5 ways to support non-binary people during pregnancy. Artikel over wat je kunt doen om zwangere non-binaire mensen te ondersteunen?
  • Mik (27): ‘Als iemand denkt dat ik een papa ben, voelt dat als erkenning’. Verhaal van Mik in Ouders van Nu.
  • Non-binary, pregnant and navigating the most gendered role of all: Motherhood. Artikel over non-binair en kinderwens
  • Ik wil niet steeds die papa met dat hoge stemmetje zijn: Artikel over de vraag hoe het is om met een non-binaire genderidentiteit een kind te krijgen.
Deze pagina is op 21 april 2024 bewerkt.