Volwassenen

Operaties feminine

Operaties (feminine)

Tijdens de transitie kunnen onderstaande operaties worden uitgevoerd. Welke operaties worden ondergaan is de keuze van de vrouw in overleg met haar chirurg.

Alle informatie beschrijft algemene trends en situaties, waaruit niet zonder meer conclusies voor een individueel geval kunnen worden getrokken. Voor een juiste beoordeling van je eigen situatie, dien je altijd te overleggen met je huisarts of een andere professionele hulpverlener of behandelaar.

Vaginaplastiek

De genitale operatie voor transgender vrouwen heet vaginaplastiek, de chirurgische term voor de constructie van de neo-vagina die in Nederland meestal met behulp van de penis-inversie-methode wordt uitgevoerd.

Het construeren van een neo-vagina door middel van plastische chirurgie begon met experimenten in de eerste helft van de twintigste eeuw. Sinds die tijd zijn technieken ontwikkeld en verfijnd door vele artsen op diverse plaatsen in de wereld. En nog steeds weten plastisch chirurgen de resultaten te verbeteren. Inmiddels kan in veel gevallen een neo-vagina gemaakt worden die visueel redelijk lijkt op die van een cisvrouw, inclusief clitoris en -kapje.

De vaginaschede kan functioneel zijn bij seksuele omgang, en een orgasme opwekken is soms ook mogelijk. Het is wel zo, dat het uiterlijk en de functionaliteit van de neo-vagina’s net zo veel van elkaar kunnen verschillen als (van) de vagina’s van cis vrouwen. De gebruikte techniek speelt hierbij een grote rol, maar ook de lichamelijke conditie en de reactie van het lichaam op de operatie.

De neo-vagina heeft gelijkenis met de biologische vagina, maar er zijn uiteraard ook verschillen, waaronder de afwezigheid van slijmvliezen en secretieklieren. Daardoor is bijvoorbeeld een glijmiddel nodig bij seksuele omgang, en is extra onderhoud nodig door afwezigheid van een zelfreinigend zuur milieu. De schede van de neo-vagina is gemaakt van minder rekbaar weefsel dan de biologische vagina, en ze heeft minder bewegingsruimte door de ligging achter het mannelijke gevormde schaambeen. Soms wordt de vagina uit weefsel van de dikke darm geconstrueerd. In dat geval blijft de vagina wat vochtiger en rekbaarder.

Iedere operatie geeft kans op complicaties dus ook deze. Mogelijke complicaties kunnen zijn: perforatie van het rectum, bloedingen, fistels, darmlekkage, infecties.

Er worden diverse technieken gebruikt:

 • Deze techniek vormt de basis voor andere methoden. In Nederland wordt deze basismethode gebruikt, omdat die de grootste kans van slagen zou geven met de minste complicaties. Bij deze methode wordt de penis als het ware leeggehaald en buitenstebinnen gebruikt om de vagina van te construeren.
 • Voor het construeren van de neo-vagina worden de penishuid en een huidflap van het perineum gebruikt. Het perineum ligt tussen scrotum en anus.

  Afbeelding 1

  De huiddelen worden losgemaakt van het onderliggende weefsel. Deze delen blijven wel verbonden met het lichaam voor de bloedtoevoer en de zenuwverbindingen.
 • De eikel met de eigen bloedvoorziening en zenuwbanen (de ‘steel’) en de plasbuis worden vrijgemaakt, zie afbeelding 2. De testikels worden verwijderd, evenals de zwellichamen uit de penis en het perineum. Hierdoor ontstaat in het perineum ruimte om de labia, en het middendeel met plasbuis en -opening en clitoris, op een zo natuurlijk mogelijke wijze vorm en positie te geven.

  Afbeelding 2

 • In het perineum wordt een opening gemaakt tussen blaas en anus, door de bekkenbodemspier heen en achter het schaambeen langs. In deze ruimte komt de vaginaschede. In de basis van de penishuid worden twee openingen gemaakt. Hierin komen de clitoris en de plasopening.
 • Van de bovenrand van de eikel en een stukje aansluitende voorhuid worden de clitoris en het clitoriskapje gevormd en in de bestemde openingen gehecht. De ‘steel’ met bloed- en zenuwbanen blijft een geheel en wordt in de buikholte geborgen. Door dit intact te laten krijgt de clitoris optimale kansen om als zodanig te functioneren.
 • Van de huid van de penis en de huidflap van het perineum wordt een huls gevormd die in de opening in het perineum wordt gebracht, zodat een vaginaschede ontstaat. Van aanliggende scrotumhuid worden de labia gevormd, zie afbeelding 3.

  Afbeelding 3

  Door op de juiste plaatsen in te hechten worden ze in model gebracht.
 • Een speciale tampon houdt de schede in model tijdens de eerste periode van de genezing. De tampon wordt op zijn plaats gehouden met behulp van flexibele kunststof buisjes, die tijdelijk aan de grote labia worden gehecht. Ongeveer een week na de operatie worden de buisjes en de tampon verwijderd. De cliënt wordt gemobiliseerd en kan meestal spoedig daarna het ziekenhuis verlaten.
 • Pas na enkele weken tot enkele maanden genezing, als alle zwellingen zijn geslonken en bloeduitstortingen zijn verdwenen, wordt het eindresultaat goed zichtbaar, zie afbeelding 3.
 • Als alles voldoende is genezen, kunnen de labia aan de bovenzijde eventueel dichter naast de clitoris worden gebracht. Daarvoor worden Z-vormige sneden gemaakt, en de punten die zo ontstaan worden van plaats verwisseld. Deze correctie kan poliklinisch en onder plaatselijke verdoving worden gedaan. Dit kan niet gelijktijdig met de vaginaplastiek, omdat de plaatselijke bloed- en zenuwbanen de losgemaakte huiddelen in leven moeten houden tijdens de operatie, en daarna gedurende de genezing zolang als nodig is tot nieuwe aderen en zenuwverbindingen zijn gevormd. Het eindresultaat kan er redelijk natuurlijk uitzien.

De darmvaginatechniek wordt toegepast bij jongeren die, vanwege het gebruik van puberteitsremmers, een heel kleine penis hebben, of bij andere vrouwen met een te kleine penis. Bij deze vrouwen wordt er in een gezamenlijke operatie met een darmchirurg een vagina geconstrueerd van een deel van de darm.

Techniek waarbij extra huid wordt gebruikt. Enkele buitenlandse artsen maken ook kleine labia, soms tegelijk met de vaginaplastiek. Maar ook wel in een tweede operatie, omdat door zwellingen na de operatie de aanhechtingen kunnen loslaten. Bij gebruik van de basismethode kan één operatie voldoende zijn voor de gehele vaginaplastiek. Verder wordt in het buitenland ook extra andere huid gebruikt voor een mooiere vagina. Zo zijn er technieken bekend waarbij de vagina wordt gemaakt uit het scrotum en niet uit huid van de penis. Als de penishuid van nature of door bijv. besnijdenis te kort is om genoeg vaginadiepte te maken, kan overwogen worden om resterende huid van het scrotum te gebruiken. Een andere optie is, huid te gebruiken uit de liesstreek mits daar voldoende is weg te nemen. Bij deze overweging wordt ervan uitgegaan dat een vaginadiepte van 9 cm voldoende is. Als je dat te weinig vindt, bespreek dan met je arts of er andere mogelijkheden zijn.

Het ziekenhuis kan je adviseren je om voor de operatie een bekkenbodem-fysiotherapeut te bezoeken. Op het tabblad ‘Zorg na de vaginaplastiek’ wordt de verzorging van de vagina na de operatie beschreven. Deze verzorging vraagt een goede ontspanning van de bekkenbodemspieren. Het dilateren van de vagina gaat makkelijker als je de bekkenbodemspieren goed kan ontspannen. Er zijn maar weinig mensen die in staat zijn deze spieren bewust te ontspannen. Het is daarom verstandig om dit al voor de operatie te leren. Een bekkenbodem-fysiotherapeut kan je daarbij helpen. Zoek een bekkenbodem-fysiotherapeut in je directe woonomgeving. Deze kan je dan ook helpen na de operatie als dat nodig is.

Nazorg vaginaplastiek

 • De neo-vagina heeft (meestal) geen slijmvlies. Daarom heb je een glijmiddel nodig om een dilator of vibrator in te brengen, of wanneer je seks wilt hebben met een man.
 • In het begin kun je als glijmiddel amandelolie gebruiken. Dat is verkrijgbaar bij een drogist. De olie wordt door de huid opgenomen, het voorkomt plakkerigheid van de huid in de vagina, roodheid en irritatie, en het bevordert de genezing. De olie zelf hoeft na het dilateren niet te worden uitgespoeld; dit staat natuurlijk los van het normale spoelschema. Olie is wel stroever dan een glijmiddel op waterbasis, zodat de dilator of vibrator minder snel heen en weer kan glijden.
 • Als je een glijmiddel op waterbasis gebruikt, is het beter om daarna wel te spoelen. Bijvoorbeeld KY-gel of Sensilube van Durex. Wil je een glijmiddel uitproberen, dan kun je dat doen op een dag dat je toch al spoelt volgens het spoelschema en voorkom je dat je extra moet spoelen.
 • Als je olie als glijmiddel gebruikt voor het dilateren of voor de verzorging, dan blijft er altijd wat olie in de vagina achter. Als je daarnaast ook seksueel contact hebt, dan is het beter om condooms te gebruiken die tegen olie kunnen, zoals het Avanti condoom van Durex. Dit condoom is ook bedoeld voor mensen met een latex-allergie. Gewone of latex condooms worden aangetast door de olie, ze worden poreus en kunnen stuk gaan tijdens het vrijen. In beide gevallen geven ze niet meer de bescherming waar je op rekende, en kun je alsnog besmet worden met SOA’s of het HIV-virus.
 • Na de vaginaplastiek is het operatiegebied meestal opgezet en heel gevoelig. Normaal zitten kan dan een probleem zijn. Om toch comfortabel rechtop te kunnen zitten, kun je bij een (thuiszorg)winkel een opblaasbare zitring halen (donut). Als alternatief voor een zitring kun je een kinderzwembandje gebruiken.
 • Een zitring moet de billen en de benen ondersteunen en het kruis ontlasten. Maar dit werkt niet bij iedereen even goed en niet iedereen vindt een zitring prettig in het gebruik. Afhankelijk van je bouw en hoe je zit kunnen je billen en dijen, in plaats van gespreid te worden, ook tegen elkaar geduwd worden en dat kan pijnlijk zijn en zelfs hechtingen lostrekken.
 • Een alternatief is een zitkussen in een U-vorm. Gebruik dit met de opening naar achteren. Het goedkoopst en eigenlijk het best is zelf een U-vormig zitkussen vouwen van een badlaken, dat je misschien al in huis hebt. Dat geeft een stabiel kussen (wiebelen is pijnlijk) en het is stevig waardoor de bloedsomloop goed blijft (belangrijk voor de genezing). Het kost weinig moeite om het even uit te proberen.

 1. Neem een groot badlaken, vouw de zijkanten naar binnen maar laat ertussen een handbreedte ruimte over.
 2. De bovenkant en de onderkant bijna tegen elkaar aan vouwen.
 3. Leg de dubbelgevouwen bovenkant op de dubbelgevouwen onderkant.
 4. Je hebt nu een smalle strook van acht lagen dik met een dunner deel in het midden. Vouw de linker en rechter einden schuin naar boven.
 5. Het kussen is nu gevormd. De open kanten kun je vastzetten met een paar grote steken of grote veiligheidsspelden, zodat het kussen gemakkelijk is op te vouwen en mee te nemen.
 6. Leg de open zijde naar achteren. Bij het dichte deel aan de voorkant wordt het bekken gekanteld waardoor het gewicht op de zitbeenknobbels terecht komt. Als je het met de opening naar voren gebruikt zit je juist meer op de vagina.
 • De neo-vagina is een kunstmatige holte die op de lange termijn geneigd is te krimpen. Dit proces kan worden tegengegaan door regelmatig te dilateren. Een aantal dagen na de vaginaplastiek in het ziekenhuis begin je met het dilateren van de neo-vagina. Meestal begin je daarmee al in het ziekenhuis. Om die reden moet je een dilatatieset meenemen naar het ziekenhuis. Overleg met je plastisch chirurg, wanneer je het best kunt beginnen, en of je de hierna volgende werkwijze kunt gebruiken.
 • Dilateren betekent ‘ruimte maken’ of ‘uitzetten’. Je helpt de vagina dan met het behouden of verkrijgen van de breedte en diepte zoveel als mogelijk is. En wat mogelijk is verschilt voor iedereen, dat is bij cisgender vrouwen ook zo.
 • Het dilateren heeft een meervoudig doel: het bevordert de genezing en je raakt vertrouwd met je vrouwelijke orgaan. Het kan je meer bewust maken van je vrouw-zijn.
 • Het genezingsproces duurt 3 tot 6 maanden voor het grootste deel van de genezing en 9 tot 12 maanden voordat alles volgroeid is. In die tijd hecht de vagina in de buikholte door de vorming van nieuwe adertjes tussen het schedeweefsel en de aangrenzende weefsels in de buik. Doorgesneden zenuwen groeien aan en nieuwe zenuwen ontstaan. Dat kan soms gepaard gaan met plotseling opkomende pijn of een stekend gevoel of jeuk.
 • Het is belangrijk dat je bijtijds begint met dilateren. De vagina is kort na de operatie aan het genezen en het lichaam heeft de schede nog niet eigen gemaakt. Het beschouwt het ingebrachte eigen weefsel nog als vreemd en reageert hierop door het naar buiten te duwen, of anders zo klein mogelijk te willen maken. De vaginaschede zou slinken als je haar niet door middel van dilateren zou helpen het gewenste formaat te behouden of te bereiken, totdat deze volledig is volgroeid en vastgehecht in de buikholte.
 • In het eerste jaar zul je regelmatig en veel moeten dilateren. Beter te veel dan te weinig. Het eerste halfjaar elke dag minstens 2 maal 30 minuten. Als het goed gaat kun je dat in de loop van het tweede halfjaar geleidelijk verminderen naar 2 maal 30 minuten per week. In het algemeen dilateer je voldoende als het gemakkelijk gaat. Gaat het met moeite, of is het heen-en-weer bewegen pijnlijk, ga dan niet minder dilateren, maar meer of langer. Je kunt de dilator ook langere tijd rustig laten zitten in de vagina, en jezelf ontspannen. Volg de aanwijzingen van je arts. Als je arts andere aanwijzingen geeft, dan die hier staan, volg die dan op.
 • Wil je meer breedte en/of diepte bereiken, dan moet je daar in de eerste periode het meest aan werken. Dat kan moeite kosten, maar met jezelf bezig zijn kan ook plezierig zijn.
 • Na de operatie ben je een tijd minder mobiel. Omdat het belangrijk is bijtijds met dilateren te beginnen, is het goed om voordat je wordt geopereerd, de nodige materialen aan te schaffen. Je kunt dan rustig uitzoeken wat je denkt nodig te hebben.
 • Zie meer over de te
 • Het is heel goed mogelijk dat je opziet tegen het dilateren. Je weet niet hoe het zal voelen en of het geen pijn doet. Maar als je goed bent voorbereid kan het ook prettig worden. Zoek om te beginnen een rustige plek op, waar je jezelf kan ontspannen. Dat kan op bed in je slaapkamer zijn. Leg extra kussens neer, waartegen je kunt leunen. Zorg voor een behaaglijke kamertemperatuur. Demp het licht voor de sfeer. Zet eventueel wat zachte muziek op als dat je helpt ontspannen. Je kunt ook eerst wat yoga-oefeningen doen. Een kamerjas of andere warme kleding kan voorkomen dat je het koud krijgt.
 • Zorg voor een schone omgeving en goed gewassen handen. Leg alles wat je nodig hebt voor het dilateren binnen handbereik. Dilator(s), vibrator(s), amandelolie en/of glijmiddel, en tissues om één en ander aan af te vegen. Een handspiegel erbij is prettig om af en toe te kijken naar wat je doet en hoe het er van onder nu precies uitziet. Leg een handdoekje neer om knoeiboel op te vangen. En een broekje met een maandverbandje of een inlegkruisje.
 • De beste manier om te beginnen is, een beetje achterovergeleund zitten, met een steuntje in je rug. Trek je benen iets op en zet je voeten een eindje uit elkaar. Het is niet goed om je benen helemaal te spreiden of je knieën ver uit elkaar te buigen, dan komt er teveel spanning in de spieren van je onderlijf en je benen, en kun je gaan verkrampen, waardoor het dilateren juist moeilijker gaat. De bedoeling is dat je ontspannen kunt zitten. Als je goed zit, dan kijk je tegen je bovenbenen aan in een V-vorm, met je knieën ongeveer op ooghoogte, en staan je onderbenen en voeten achter je bovenbenen. Je moet zonder moeite met je hand(en) tussen je benen door bij je vagina kunnen komen. In de beschrijving hierna kun je voor dilator ook vibrator lezen, en voor glijmiddel kun je ook amandelolie lezen. Gebruik wat jou het best bevalt.
 • Doe wat glijmiddel op een dunne dilator. Het meeste zal van het gladde oppervlak afglijden, of bij het inbrengen eraf geduwd worden. Je kunt daarom ook een beetje in en rond je vagina aanbrengen met een vinger, of met een applicator, verkrijgbaar bij een drogist. Als je met een vinger olie inbrengt, kun je meteen voelen of dat gemakkelijk gaat of met moeite. De bekkenbodemspier kan weerstand bieden. Dat is de spier die in het perineum loopt, en waarin een opening is gemaakt om de schede in de buikholte te kunnen brengen. Deze spier is het niet gewend dat er tegen of doorheen geduwd wordt. Maar door het oefenen met een dilator wennen deze spier en jij er wel aan. Houd de dilator losjes vast, met de wijsvinger op de achterkant.
 • Breng de top van de dilator nu enigszins naar beneden gericht een klein stukje in de vagina. Doe het voorzichtig, en voel wat er gebeurt. Het is niet de bedoeling dat de dilator in deze richting verder gaat, maar naar beneden kantelt. Nu moeten er twee dingen bijna tegelijk gebeuren: de dilator passeert de bekken-bodemspier, en kantelt achter het schaambeen langs. Probeer de dilator zelf de goede weg te laten vinden. Je kunt de dilator ook een beetje ronddraaien terwijl je deze naar binnen brengt. Voeg wat glijmiddel toe als het stroef gaat. Zit er bloed of afscheiding op de dilator, veeg dit dan af met een tissue, en breng opnieuw glijmiddel aan. Je kunt de dilator ook in positie brengen door met duim of vinger van je andere hand op de top te duwen. In het begin kan het eng zijn om met je vinger(s) naar binnen te gaan, omdat je bang bent iets te beschadigen of de hechtingen los te trekken. Gebruik dan alleen de dilator(s) tot het moment dat de hechtingen vanzelf loslaten, of de arts ze verwijdert. De dilator hoeft niet in één keer helemaal naar binnen, met kleine stapjes steeds een stukje verder naar binnen is ook goed. Dit kun je combineren met een draaiende beweging, afwisselend links- en rechtsom of in één richting. Hiermee ga je door tot je de volle diepte van de vagina hebt bereikt. Dat geeft een speciaal gevoel dat je zult leren herkennen. Heb je de volle diepte bereikt, blijf dan de dilator draaien en lichtjes naar binnen duwen. Gaat het draaien stroef, draai de dilator dan rustig naar buiten en breng opnieuw glijmiddel aan.
 • Als het inbrengen goed gaat, dan kun je je knieën gaan strekken zodat je benen platter komen te liggen. Is het inbrengen of draaien pijnlijk, dan kun je de dilator ook langere tijd stil laten zitten in je vagina. Daarbij kun je ook gaan liggen, op je rug of op je zij met een kussen tussen je benen. Gaat het dilateren goed, of heb je even gerust, probeer dan een dikkere maat dilator, tot je 3 tot 3.5 cm diameter hebt bereikt. Gewoonlijk is deze maat te bereiken. Heb je eenmaal het juiste gevoel ontwikkeld voor het gebruik van de dilator, dan gaat het daarna gemakkelijker. Je moet zelf aanvoelen of en wanneer je een nog dikkere maat dilator kunt hebben. In het algemeen is het bewegen en/of vibreren van de dilator bevorderlijk voor de doorbloeding en daarmee ook voor de genezing. Gaat het dilateren moeilijk, stel het dan niet uit en bedenk dat niet dilateren geen optie is als je de omvang van je vagina wilt behouden. Overleg met je arts als je moeite hebt of houdt met het dilateren.
 • Het is belangrijk om de frequentie van dilateren aan te houden als je een baan hebt en enkele weken na de operatie je werk al hervat. Regel dat je op je werk gelegenheid krijgt om ook daar te rusten en te dilateren. Uiteindelijk zul je nog maar een of tweemaal per week hoeven dilateren, om je vagina op de gewenste afmetingen te houden. Je kunt ook andere vibrators proberen. De flexibele gaan makkelijker naar binnen maar zijn vaak stroever dan de harde vibrators. Met glijmiddel gaat dit prima. Heb je regelmatig seksuele omgang met een man, dan wordt dilateren minder noodzakelijk. Door penetratie van de vagina wordt deze op een natuurlijke manier gestimuleerd. Naarmate de genezing vordert, zal de vagina steeds meer lichaamseigen worden. Het weefsel van de schede verandert van structuur en wordt dunner. Sommigen maken melding van een eigen productie van glijvocht. Het is echter nog niet duidelijk (onderzocht) of en hoe dit mogelijk is.
 • De neo-vagina heeft (meestal) geen slijmvlies. Daarom heb je een glijmiddel nodig om een dilator of vibrator in te brengen, of wanneer je seks wilt hebben met een man.
 • In het begin kun je als glijmiddel amandelolie gebruiken. Dat is verkrijgbaar bij een drogist. De olie wordt door de huid opgenomen, het voorkomt plakkerigheid van de huid in de vagina, roodheid en irritatie, en het bevordert de genezing. De olie zelf hoeft na het dilateren niet te worden uitgespoeld; dit staat natuurlijk los van het normale spoelschema. Olie is wel stroever dan een glijmiddel op waterbasis, zodat de dilator of vibrator minder snel heen en weer kan glijden.
 • Als je een glijmiddel op waterbasis gebruikt, is het beter om daarna wel te spoelen. Bijvoorbeeld KY-gel of Sensilube van Durex. Wil je een glijmiddel uitproberen, dan kun je dat doen op een dag dat je toch al spoelt volgens het spoelschema en voorkom je dat je extra moet spoelen.
 • Als je olie als glijmiddel gebruikt voor het dilateren of voor de verzorging, dan blijft er altijd wat olie in de vagina achter. Als je daarnaast ook seksueel contact hebt, dan is het beter om condooms te gebruiken die tegen olie kunnen, zoals het Avanti condoom van Durex. Dit condoom is ook bedoeld voor mensen met een latex-allergie. Gewone of latex condooms worden aangetast door de olie, ze worden poreus en kunnen stuk gaan tijdens het vrijen. In beide gevallen geven ze niet meer de bescherming waar je op rekende, en kun je alsnog besmet worden met SOA’s of het HIV-virus.

Door de structuurverandering en de dunnere huid is je neo-vagina net zo vatbaar voor SOA’s en HIV als die van cisgender vrouwen. Bij seks gelden daarom voor vrouwen met een transgender achtergrond dezelfde regels als voor andere mensen.

Borstvergroting

Borstvergroting. Bij deze operatie worden implantaten ingebracht waardoor de borsten meer volume kijgen. Ook kunnen de vorm en de verhouding verbeterd worden.

Nadat een transgender vrouw met vrouwelijke hormonen is gestart groeit het klierweefsel, volgens de medici, zeker nog twee jaar door, dus doe deze operatie niet te vroeg.

Informatie over de vergoeding van een borstvergroting bij transgender vrouwen is te vinden op onze pagina ‘Zorgverzekering-vergoedingen‘.

Operatie van het gezicht

Er is een groep transgender vrouwen die na de medische transitie kampt met (grote) passabiliteitsproblemen. Om de passabiliteit te verbeteren is soms extra (plastische) chirurgie aan het gezicht (kaak, kin, voorhoofd en/of neus) nodig. Hiervoor is vooraf toestemming van de zorgverzekeraar nodig. De noodzaak wordt per individu bekeken door de (plastisch) chirurg en door de medisch specialist van de zorgverzekeraar.

Stem en keel

Stembanden
Bij deze operatie worden de stembanden ingekort om de stem te verhogen. Deze operatie wordt vergoed uit de basisverzekering, mits de stemfrequentie na logopedie niet hoger is dan 160 Hz.
 
Adamsappel
Bij deze operatie wordt de adamsappel verkleind. Deze operatie wordt alleen vergoed uit de basisverzekering als de adamsappel, aantoonbaar bv. met een foto, meer dan 5 mm vóór de halscontour uitsteekt. In Israël is medio 2019 een nieuwe techniek ontwikkeld, waarbij geen sprake meer is van een litteken.

Ochidectomie

Bij een orchidectomie worden de zaadballen verwijderd. Voor personen zonder zaadballen wordt ook wel de naam castraat of eunuch gebruikt. De zaadballen maken bij geboren mannen 95% van alle testosteron. Testosteron is een mannelijk hormoon dat bepalend is voor de ontwikkeling van de geslachtskenmerken bij opgroeiende jongens. Na deze operatie wordt de testosteron spiegel zo laag, dat hij niet meer te meten is.

Ben je een trans vrouw en zie je op tegen de grote operatie voor een vaginaplastiek of het dilateren erna? Laat je dan ook voorlichten over andere mogelijke operaties. Bijvoorbeeld de vulvaplastiek. Het resultaat lijkt erg op een vaginaplastiek, maar er wordt alleen een ondiepe vaginaopening gemaakt, geen diepte. Daardoor is het dilateren maar 6 weken nodig.

Wil je erover praten met een ervaringsdeskundige? Je kunt een gesprek hierover met een trans vrouw of non binair persoon aanvragen via individuele-gesprekken@transvisie.nl

Deze pagina is op 24 januari 2024 bewerkt.