Het was op een internationaal symposium van de WPATH in 2003 in Gent, toen nog het Harry Benjamin International Symposium on Gender Dysphoria geheten, dat in een van de wandelgangen, Henk Asseman (voormalige endocrinoloog van het VUmc) wat vragen formuleerde over de zorg voor transgender ouderen. Hij opperde dat wellicht de hormoontoediening leeftijdsgebonden moest zijn en dat die misschien ook in overeenstemming moest zijn met de hormoonspiegels bij cisgender mensen. Vragen waar hij wel over nadacht, maar nog geen concrete antwoorden op had. Hij had ook andere vragen over een goede zorg voor transgender ouderen. We zijn nu 15 jaar verder en deze vragen zijn dringender, nu er steeds meer transgender ouderen zijn.
In hoeverre is de Nederlandse ouderenzorg voorbereid op de zorg van deze specifieke groep? Hoe is het gesteld met de kennis en het invoelingsvermogen van artsen, verpleegkundigen en verzorgenden waarmee transgender ouderen te maken krijgen?
Over deze vragen is nog niet in brede, structurele zin nagedacht. Op deze pagina willen we de informatie samenbrengen die we inmiddels hebben kunnen vinden. Transvisie doet een oproep om in de komende tijd vanuit verschillende gezichtspunten (zorg, verzorging) onderzoek te doen naar de behoeften en noden van de transgender oudere.
Naast de informatie op deze pagina staan op onze pagina persoonlijke verhalen verhalen van oudere mensen met een transgender achtergrond en op onze pagina ‘Boeken en film tips‘ boeken en films voor en over transgender ouderen.