Wetsvoorstel non-binaire geslachtsregistratie.

Er is op dit moment een [simple_tooltip content=’Een voorstel om een wet aan te passen of toe te voegen‘]wetsvoorstel[/simple_tooltip] in behandeling dat het makkelijker moet maken om je [simple_tooltip content=’Het geslacht waarmee jij jezelf identificeert.‘]wensgeslacht[/simple_tooltip] op je geboorteakte op te laten nemen.

Het wetsvoorstel bevat ook een regeling voor non-binaire personen. Voor deze groep moet het mogelijk worden om bij de gemeente een X in je geboorteakte te vermelden als geslachtsaanduiding. Op dit moment is dat alleen mogelijk via de rechter.

De hoogste rechter in ons land (de Hoge Raad) heeft besloten dat tot de nieuwe wet is aangenomen de rechter beslist of de gemeente (burgerlijke stand) een X als geslachtsaanduiding moet vermelden.

De Hoge Raad heeft ook beslist dat een rechter nu niet hoeft te beslissen en een uitspraak kan uitstellen tot er een passende wet is vastgelegd. Het is nog afwachten of het wetvoorstel wordt aangenomen en hoe snel deze dan wordt uitgevoerd. De Tweede Kamer gaat pas vanaf week 22 van dit jaar met elkaar in debat. Dit betekent dus dat het registreren van een X als geslachtsaanduiding bij de gemeente nog niet mogelijk is. Wij en vele anderen hopen dat dit wetsvoorstel snel wordt aangenomen.

TNN (Transgender Netwerk Nederland) heeft op haar website een uitgebreide uitleg wat een nieuwe wet zoals deze betekent voor transgender personen. Klik hier om het informatiestuk te lezen.