X op de geboorteakte voor non-binaire personen

De rechtbank van Amsterdam heeft besloten dat het geslacht van iemand die zich man noch vrouw voelt, officieel als X op de geboorteakte mag worden gezet. Een non-binaire persoon die de geboorteakte met terugwerkende kracht wilde laten aanpassen heeft daarin gelijk gekregen van de rechtbank. Tot nu toe was dat geen optie, omdat de wet deze mogelijkheid niet biedt.

In het vonnis stelt de rechtbank verder dat in de regelgeving tot nu toe geen rekening wordt gehouden met de wet op gelijke behandeling. In de regels wordt “een ongerechtvaardigd onderscheid gemaakt tussen personen die de overtuiging hebben tot het andere geslacht te behoren en personen die de overtuiging hebben buiten de exclusief mannelijk of vrouwelijke geslachtsaanduiding te vallen”, stelt de rechtbank. Transgender vrouwen en mannen mogen namelijk wél hun geslacht laten veranderen op hun geboorteakte, zodat die overeenkomt met hoe zij zich voelen.

Op onze website vind je diverse LHBTI+ gespecialiseerde advocaten kantoren die je juridisch kunnen bijstaan bij soortgelijke juridische casussen. Klik hier voor meer informatie

Praten over dit onderwerp?

Tekst bron: nu.nl