Bijeenkomst Genderhome zondag 14 mei: “Van misgenderen tot fysiek geweld; transdiscriminatie bestaat”

ZONDAG 14 MEI hebben we weer een Genderhome bijeenkomst in Eeterie de Globe (Humanitas gebouw) in Groningen. Aanmelden voor de bijeenkomst mag (genderhome-groningen@transvisie.nl) maar is zeker niet noodzakelijk.

THEMA “Van misgenderen tot fysiek geweld; transdiscriminatie bestaat”
Het discrimineren van transgenders omdat ze transgender zijn -transdiscriminatie- bestaat. Dat weten we natuurlijk allemaal. Maar transdiscriminatie komt voor in vele vormen en gradaties. Ook een ogenschijnlijk onschuldige vergissing kan pijnlijk zijn en voelen als discriminatie. Sterker nog, dat is het soms ook. Iets is transdiscriminatie als je bewust vanwege je transgender zijn anders behandeld wordt. Dat begint al bij misgenderen. Een vergissing of verspreking is menselijk, maar als het bewust gebeurd is ook dit gewoon discriminatie. Als mensen je uitlachen, bespotten of beledigen wordt het al serieuzer verbaal geweld. Om nog maar te zwijgen over situaties waarin het geweld fysieke vormen aanneemt.

Maar ook bijvoorbeeld negeren of uitsluiten is discriminatie. Gaat een groepje vrienden -vanwege je transitie- opeens niet meer met je om? Misschien voelen ze zich gewoon ongemakkelijk bij de situatie, maar toch is ook dat gewoon discriminatie. Een milde vorm in dezelfde categorie als uit een horecagelegenheid gegooid worden zodra ze zien dat je transgender bent (of niet eens wordt toegelaten).

Maar naast de vele vormen van discriminatie zijn er ook vele manieren om er mee om te gaan. Laat je het over je heen gaan voor de goede vrede, of zeg je er wat van? Misschien wordt je zelfs wel boos. Hoe ver laat je het gaan? Wanneer zeg je er wat van? Je kunt allerlei vormen kiezen voor je reactie. Je maakt bijvoorbeeld een cynische opmerking, je spreekt ze bestraffend toe of je spiegelt hun gedrag en gaat ook hen misgenderen. Je kunt ook iemand anders vragen in te grijpen, bijvoorbeeld je werkgever of een docent. Of je zet zelfs een stap verder door naar de politie te stappen of een melding te doen bij een discriminatie meldpunt. Hoe ver moet het gaan voordat je dat soort stappen zet? Want vaak komt het de verhoudingen niet ten goede en brengt het een heel nare nasleep aan bureaucratie met zich mee.

Daarnaast zijn er indirecte gevolgen. Misschien ga je uit angst voor discriminatie bepaalde plekken en situaties uit de weg. Helemaal als je uit ervaring weet dat daar discriminatie en/of geweld voorkomt. De situatie vermijden haalt die angst en het gevoel voor onveiligheid echter niet weg, maar verlaagt het risico natuurlijk wel. Maar ook het gevoel dat je zelf meer kan of had kunnen doen om een geval van discriminatie te voorkomen is een indirect gevolg. Maar is dat wel jouw taak en verantwoordelijkheid? Discriminatie komt van die ander, jij hoeft niet anders te worden om te voorkomen dat andermans negatieve gedrag de kop op steekt. Toch komt het veel voor dat slachtoffers zo reageren. Onterecht natuurlijk maar misschien wordt jouw leven er wel makkelijker van?

Al dit soort gevoelens en keuzes zijn bespreekbaar op onze bijeenkomst. We horen graag hoe jij er mee omgaat.


MODEMISSERS M/X/V – weggeefkleding
Het voorjaar dient zich aan dus tijd voor de grote schoonmaak. In samenwerking met de Stichting Gendereuforie (in oprichting) organiseren we weer een kledingruilbeurs.

Wil jij eindelijk van die kleding af die je droeg voor je transitie? Of heb je gewoon te enthousiast ingekocht en puilt je kast nu uit? (Directe aanleiding nu is dat bij Jozet deze week een overbelast kledingrek in zijn geheel naar beneden kwam). Of heb jij juist nieuwe kleding nodig omdat je kast hoofdzakelijk gevuld is met kleding voor een voor jou verkeerd gender?

Hoe dan ook: breng de kleding mee die je over hebt en neem weer mee terug wat je nodig hebt (of gewoon te mooi vindt om te laten liggen). Bij wijze van experiment mag je dit keer niet geruilde kleding achterlaten, dan brengt Jozet het later naar de kringloop.


TERUGBLIK op 9 april
Het thema over de complexere en ook langlopende kanten van ‘uit de kast komen’ rond je transitie bleek enorm te leven onder de mensen. Ondanks dat de bijeenkomst op Paaszondag was waren er dus toch relatief veel mensen. Ook hadden opvallend veel mensen vooraf via email of chat op het thema gereageerd. De discussie kwam dus ook snel op gang en ging langer door dan gebruikelijk. De afwegingen en problemen zoals omschreven in de uitnodiging leken een goede afspiegeling van de ervaringen. Maar een daarvan afwijkend geluid was van meerdere mensen die geen stapsgewijze opbouw hadden gedaan en gewoon in één keer de hele omgeving tegelijk informeerden. De ervaringen daarmee leken niet meer problemen te geven dan bij mensen die het voorzichtiger aanpakten. Grootste ergernis bleek het ook na langere tijd nog bewust en gericht misgenderen te zijn, soms door mensen uit heel nabije kring.


PLAATS: Humanitasgebouw ‘Eeterie de Globe’ A-kerkhof 22 (zuidzijde), 9711 JB Groningen


TIJD: Vanaf 14:00 kun je inlopen waarna we om 14:30 officieel starten met een welkom. We borrelen nog wat na vanaf ongeveer 16:30 en sluiten af om 18:00.


MAILINGLIJST
Ben of ken je Noordelijke transpersonen die graag mee willen doen aan de Genderhome bijeenkomsten? Vraag ze ons een mail te sturen op genderhome-groningen@transvisie.nl, dan voegen we ze toe aan de mailinglijst.