Genderhome bijeenkomst ZONDAG 16 OKTOBER: “Jouw sociale veiligheid; wie vertel je wat en wanneer”
Op ZONDAG 16 OKTOBER hebben we weer een Genderhome bijeenkomst in Eeterie de Globe (Humanitas gebouw) in Groningen. Aanmelden voor de bijeenkomst mag (genderhome-groningen@transvisie.nl) maar is zeker niet noodzakelijk. LET OP: DE BIJEENKOMST IS EEN WEEK LATER DAN VOLGENS DE NORMALE PLANNING IN VERBAND MET DE 4MIJL.
THEMA “Jouw sociale veiligheid; wie vertel je wat en wanneer”
Wie vertel je over je transitie? Hoeveel vertel je dan? Wat is een goed moment? Bestaat het goede moment wel? Allemaal vragen waar je in het begin van je (sociale) transitie voor staat. Maar juist ook als je al veel verder bent en begint te ‘passen’ komen die vraagstukken omgekeerd weer terug.
Je weet het eindelijk zeker: je bent trans. Je hebt voor jezelf je gedachten en gevoelens op orde, eindelijk heb je de moed verzameld om het ook aan anderen te gaan vertellen. Maar waar begin je dan? Sommigen weten misschien al van je gendertwijfels. Eerst met je beste vrienden overleggen? Als je nog jong bent zijn je ouders een logische vervolgstap. Dan docenten? Of liever eerst je studiegenoten? Ben je al wat ouder dan ligt een eventuele partner voor de hand om het als een van de eersten mee te delen. Wanneer vertel je het eventuele kinderen? Je collega’s (je personeel, je klanten), je teamgenoten op de sportclub of de buren?
Uiteindelijk ontkom je er niet aan. Ze gaan het sowieso merken dus moet je een moment kiezen, maar bestaat het juiste moment wel? Moet je niet gewoon je eigen moment doorzetten? Natuurlijk moet dat. Maar wat vertel je de mensen dan? Ga je gewoon onaangekondigd met je nieuwe look voor hen staan en leg je ze uit dat dit het nieuwe normaal is? Of doe je juist wel een vooraankondiging? Ook kan je geleidelijk steeds een beetje meer op je nieuwe zelf gaan lijken en afwachten wanneer het ze opvalt en leg je het dan uit.
Het zijn allemaal afwegingen die betrekking hebben op je sociale veiligheid. Hoe kan je met dit lastige verhaal komen en proberen er zo min mogelijk mensen deels of geheel bij ‘kwijt’ te raken. Op een of andere manier zul je altijd uit je eigen comfortzone moeten en omgekeerd zul je altijd mensen op je weg vinden die ongewenste reacties vertonen. Kun je die verminderen, hoe bescherm jij jezelf en je sociale omgeving hierin?
Dit soort dingen gaat niet helemaal weg. Maar waar mensen vooraf vaak niet over nadenken is dat deze overwegingen over je sociale veiligheid in een later stadium van je transitie in een andere vorm verschijnen. Als je jaren later eigenlijk al redelijk kan ‘passen’ als je nieuwe zelf, kom je op een zomers terras die ene leuke meid tegen en je krijgt het gevoel dat er meer in kan zitten. Hoe lang stel je het uit voordat je haar dat stukje geschiedenis over jezelf vertelt? Of probeer je een ‘Nikkie-de-Jagertje’ en hoop je het nooit te hoeven vertellen? Je zou kunnen volhouden dat je dan niet eerlijk en open naar haar bent, maar wellicht vertelt zij jou ook niet alles over zichzelf.
Soortgelijke afwegingen kunnen spelen bij een sollicitatiegesprek. Misschien voelt je nieuwe werkgever zich achteraf belazerd als je het niet verteld hebt of neemt die je juist niet aan omdat je het wel vertelt. Mogelijk krijg je die baan juist wel omdat je openheid wordt gewaardeerd of omdat er dan quotum- of subsidievoordelen zitten aan een keus voor een trans persoon. Je bent nooit verplicht om het te vertellen, maar het kan wel bijdragen aan je sociale veiligheid.
Jouw sociale veiligheid is de balans van eigenheid, openheid en privacy waar jij en je omgeving zich maximaal op het gemak bij voelen. Die balans wil je maximaal waarborgen. De perfecte sociale veiligheid bestaat voor niemand, maar wij hebben als trans mensen wat extra keuzes en overwegingen. De perfecte methode bestaat niet, het perfecte resultaat ook niet. Hoe ga jij met de keuzes om?
TERUGBLIK op 11 september
Dit keer was het wel gelukt om Eus en Amma in Groningen te krijgen, beiden weer helemaal gezond. Er was wederom een goede opkomst waarbij we nog net met z’n allen in de zaal pasten. Eus vertelde onder andere grappige, maar ook serieuze anekdotes over zijn reis, en vanuit de zaal kwamen er genoeg vragen en andere punten die besproken werden. Omdat het gesprek met Eus zo interessant was, was er uiteindelijk tijdens het officiële gedeelte geen tijd over voor het uitwisselen van onderlinge ervaringen, maar ondanks dat we ons niet helemaal aan de planning hebben gehouden was het wel een heel fijne bijeenkomst en geslaagde middag.
PLAATS: Humanitasgebouw ‘Eeterie de Globe’ A-kerkhof 22 (zuidzijde), 9711 JB Groningen
TIJD: Vanaf 14:00 kun je inlopen waarna we om 14:30 officieel starten met een welkom. We borrelen nog wat na vanaf ongeveer 17:00 en sluiten af om 18:00.
MAILINGLIJST
Ben of ken je Noordelijke transpersonen die graag mee willen doen aan de Genderhome bijeenkomsten? Vraag ze ons een mail te sturen op genderhome-groningen@transvisie.nl, dan voegen we ze toe aan de mailinglijst.