Ouders en verzorgers

Een transitie, stap voor stap

Wat is een transitie?

Een transitie is de weg die een transgender persoon kan gaan om van gender of geslacht te veranderen. Een kind mag nog niets aan het lichaam laten veranderen. Wel kan het aangeven om voortaan anders aangesproken te willen worden: niet meer als ‘meid’, maar als ‘jongen’ of ‘non-binair’. Of het is niet meer ‘hij’, maar ‘zij’, ‘die’ of ‘hen’. Misschien past een nieuw kapsel en andere kleding. Ook kan de naam al veranderen voor de omgeving. Dit noem je een sociale transitie. Sommige transgender kinderen voelen zich hierna helemaal zichzelf. Anderen vinden het belangrijk dat ook hun lichaam verandert. Dit is de medische transitie.

Hoe gaat zo'n transitie te werk?

Wat vinden kinderen van transgender zijn? In de bovenstaande video stellen twee kinderen hun vragen aan Valentijn.

Voor je medische transitie is er een diagnose en een behandeling nodig. Onderzoek kan al plaatsvinden op jonge leeftijd. De eerste stap is een bezoek aan de huisarts. Die kan een verwijzing aanmaken voor verschillende zorgaanbieders. Voor elke transgender persoon is er een eigen traject.

Sommige mensen vragen zich af of het gevaarlijk is om van geslacht te veranderen. Hierover gaat deze Lezing van dokter T’Sjoen. Zijn belangrijkste boodschap is: ‘Het is gevaarlijker om niets te doen, om zorg te ontzeggen, of om zorg ondermaats te organiseren‘.

Meer achtergrondinformatie

Kinderen kunnen op jonge leeftijd al in transitie. Ze mogen dan nog niets aan hun lichaam laten veranderen. Wel kunnen ze gaan leven zoals past bij hun gender. Ze zijn geen jongen meer, maar een meid. De kleding en het kapsel kunnen veranderen. Ook kan worden afgesproken dat er een nieuwe naam gebruikt wordt. Dit is de sociale transitie.

Kinderen die niet zichzelf kunnen zijn hebben vaak last van neerslachtigheid of angsten. Hier is in het binnen- en buitenland veel onderzoek naar gedaan. Hieruit blijkt dat het met de meeste trans kinderen beter gaat als ze kunnen en mogen zijn wie ze zijn. Een aantal internationale onderzoeken staan genoemd op onze pagina ‘Wetenschap’.

De transitie stap voor stap

Als ouder maak je afspraak me de huisarts. Dit is nodig om verwezen te kunnen worden naar een gespecialiseerde zorgaanbieder.

Na de doorverwijzing door de huisarts zal de gespecialiseerde zorgaanbieder met jou en het kind in gesprek gaan. Ook zullen ze vragen een aantal vragenlijsten in te vullen.

Nadat een eventuele diagnose is gesteld, wordt er niet direct een medische behandeling gestart. Pas als het kind de puberteit komt kunnen puberteitsremmers worden gegeven. Let op: Dit is niet meer perse een vereiste en kan per zorglocatie verschillen.

Na een aantal gesprekken zal de psycholoog beoordelen of er er spraken is van gender incongruentie (transgender gevoelens) Als de psycholoog dit ook ziet dan ontvang uw kind een deskundigheidsverklaring. Zonder deze verklaring kan er geen medische transitie starten.

In de Transgenderwet 2014 is geregeld hoe je de voornaam en geslacht kunt wijzigen in de Basisregistratie personen (BRP) en dus op je paspoort of rijbewijs. Je moet daarvoor minimaal 16 jaar zijn en over een deskundigenverklaring beschikken. Meer informatie

Op onze pagina hormonen en puberteitsremmers vertellen wij je graag meer over de mogelijkheden van een medische transitie

Je bent niet alleen

Het kan zijn dat je behoefte hebt aan een gesprek, of dat een specifieke vraag hebt, of wat meer informatie wilt. Daarvoor heeft Go speciaal een contacttelefoon (06 53779385). Mogelijk wordt deze niet direct opgenomen, maar moet je inspreken. Je wordt dan teruggebeld.

Deze pagina is op 26 februari 2024 bewerkt.