Radboud UMC is gestart met transgenderzorg voor volwassenen.

Meer goed nieuws! Op 1 maart is het Radboud UMC in Nijmegen gestart met transgenderzorg voor volwassenen.
Al eerder was daar begonnen met transgenderzorg voor kinderen en jongeren. Het Radboud UMC is naast het Amsterdam UMC en het UMC Groningen het 3e universitair medisch centrum dat zorg voor transgenders aanbiedt. Het Radboud UMC gaat in samenwerking met andere partijen een breed aanbod aan zorg bieden voor ongeveer 200 transgender personen per jaar. Dit gaat om diagnostiek, begeleiding, hormonale behandeling en verschillende soorten chirurgische ingrepen: genitale operaties, gynaecologische ingrepen, borstoperaties en aangezichtschirurgie. Ook wordt er zorg geboden bij vragen over vruchtbaarheid.
 
Iedereen die verwezen wordt, komt in volgorde van aanmelding op de wachtlijst te staan. In 2021 nodigt het Radboud eerst mensen uit die al op de wachtlijst van Amsterdam UMC of UMC Groningen staan. Ze gaan vanaf januari 2022 de eerste mensen van hun eigen wachtlijst uitnodigen.
Je kunt al wel verwezen worden, dan sta je alvast op de wachtlijst, maar je zult pas opgeroepen worden vanaf 2022. Vanaf 1 maart 2021 biedt Radboud ook operaties, maar deze kunnen pas plaatsvinden zodra de COVID-19 maatregelen dit toelaten.
 
Vanaf het begin is Transvisie betrokken geweest bij de ontwikkeling van zorg in het Radboud. Daarbij hebben wij als gelijkwaardige partner meegepraat en hebben wij de zorg beter kunnen maken. Wij zijn dan ook heel bij dat de zorg eindelijk van start gaat! Dit draagt bij aan het verkorten van de wachttijden, biedt keuzevrijheid en maakt het mogelijk om zorg dichter bij huis te krijgen.
 
Meer informatie over de start van zorg is hier op hun website te vinden (https://www.radboudumc.nl/nieuws/2021/vanaf-maart-ook-transgenderzorg-voor-volwassenen-in-radboudumc).

Informatie over het zorgaanbod, aanmelden en wachttijden is hier (https://www.radboudumc.nl/expertisecentra/geslacht-en-gender/waarvoor-kunt-u-bij-ons-terecht/transgenderzorg) te vinden.

Kijk ook op de andere sites voor berichtgeving over de Transgenderzorg bij het Radboud UMC:

Gelderlander: 27 en 28 februari
Nathalie durfde als transgender uit de kast te komen dankzij een boek
Dringend meer onderzoek nodig naar transgenderzorg aan jongeren 

Nederlands dagblad: Derde transgenderkliniek van Nederland gaat open in Nijmegen 
ANP: Derde transgenderkliniek geopend in Nijmegen 
Skipr: Derde transgenderklinkiek gaat open

Omroep Gelderland:
Nieuw centrum voor volwassen transgenderzorg in Nijmegen
Kort interview met Tim Nijhuis (Kies uur 1: 11.11 minuten)