SiRM en Radboud Universiteit rapporten.

Op 10 mei organiseerde ZonMw de bijeenkomst over de toenemende zorgvraag naar transgenderzorg. We spraken met onderzoekers, zorgprofessionals, transgender personen en andere betrokken en geïnteresseerden over de verschenen onderzoeksresultaten en mogelijke oplossingen.

Een belangrijke conclusie was dat zowel inzet in de zorg als in de samenleving nodig is, om transgender personen betere zorg en ondersteuning te kunnen bieden. Zo concluderen onderzoekers van SiRM – Strategies in Regulated Markets B.V. dat het zorgaanbod tijdelijk vergroot moet worden om de wachttijden voor transgenderzorg te verkorten.

De onderzoekers van Radboud University en Radboudumc hopen dat kinderen op een veilige en ruimhartige manier in onze maatschappij hun genderidentiteit kunnen ontdekken. ‘Wanneer we de maatschappij en de reguliere ggz en huisartsenzorg inclusiever kunnen inrichten, kan dit de druk op de specialistische zorg verlagen.’

Kortom er is meer aandacht voor en onderzoek naar transgenderzorg nodig, benadrukte ook ZonMw-directeur Veronique Timmerhuis. ‘Daarom zijn we blij dat we vandaag bij elkaar zijn gekomen. Transvisie is ZonMw dankbaar voor het organiseren van deze waardevolle bijeenkomst.