Door de patiëntenstop bij de Medische Kliniek Velsen en het ernstige tekort aan zorgpersoneel loopt de wachtlijst voor chirurgische genderzorg op tot wel 600 dagen. Om deze reden hebben wij een dringende brief gestuurd naar alle Nederlandse zorgverzekeraars met het verzoek om vergoeding van buitenlandse zorg voor onze doelgroep mogelijk te maken. 

De wachttijd voor somatische genderzorg is al onacceptabel lang, met een gemiddelde van 3,5 jaar. Dat de wachttijd later in het zorgtraject nog eens met gemiddeld 1,5 jaar toeneemt, baart ons grote zorgen. Transgender en genderdiverse personen kunnen niet telkens opnieuw zonder perspectief wachten en verdienen de broodnodige zorg die ze al zo lang nodig hebben. 

Wij zetten ons al geruime tijd in voor kortere wachttijden binnen de genderzorg, desondanks lijkt het probleem alleen maar groter te worden. De verwachting is dat de situatie de komende jaren niet zal verbeteren. Daarom roepen wij de zorgverzekeraars op om hun verantwoordelijkheid te nemen en ook zorg buiten Nederland voor hun verzekerden mogelijk te maken. 

Europese richtlijnen, zoals die van het EPATH, benadrukken het belang van kwalitatief goede zorg voor onze doelgroep. Het argument dat buitenlandse zorg mogelijk duurder is, weegt niet op tegen het psychische leed en het verhoogde suïcide risico van onze doelgroep. We kunnen niet langer accepteren dat mensen zo lang moeten wachten op noodzakelijke zorg. Er moet nu actie worden ondernomen. 

Zodra we meer nieuws hebben over onze actie of reacties van de zorgverzekeraars, zullen we dit direct op onze website publiceren.