Persbericht – Transgender belangenorganisaties zijn wachtlijsten beu
Wanneer je in Nederland transgenderzorg nodig hebt is behandeling verder weg dan ooit. Het VUmc Genderteam heeft mensen op de wachtlijst laten weten geen inschatting meer te kunnen geven over wanneer hun behandeling start. Dit is het onvermijdelijke besluit nadat in een half jaar tijd de wachtlijst opliep van 52 naar 111 weken. De belangenorganisaties Transvisie, TNN en COC Nederland eisen snelle en doortastende maatregelen van minister Bruins (Medische Zorg), zorgverzekeraars en het VUmc.
“Meer dan duizend mensen zijn hier de dupe van en elke maand komen er honderd bij, dat is gewoon niet te verteren” aldus Lisa van Ginneken, voorzitter van Patiëntenorganisatie Transvisie.
Uit beantwoording van SP-Kamervragen over oplopende wachtlijsten voor transgenderjeugd blijkt dat het Ministerie van VWS niet stil zit. Zo zijn er gesprekken gaande over het openen van een derde centrum voor transgenderzorg. De drie organisaties vinden alleen dat er niet afgewacht kan worden tot dit derde centrum – naast VUmc en UMC Groningen – is geopend. Zij willen nu snel meer maatwerk in de diagnostiek en een intensivering van de opleiding van hulpverleners.
“De verantwoordelijkheid ligt bij de zorgaanbieders en de zorgverzekeraars, dat zegt ook de minister, maar er gebeurt simpelweg te weinig. Het leed is te groot om je nog te gaan verbergen achter de toenemende hulpvraag van transgender personen.”
Brand Berghouwer, voorzitter Transgender Netwerk Nederland
De drie organisaties maken zich grote zorgen over het welzijn van de mensen op de wachtlijst van het VUmc. Ze sluiten niet uit dat dit de pogingen tot zelfmoord onder deze groep zal doen toenemen.
Aanpassing van de werkwijze van het VUmc kan volgens Transvisie, TNN en COC Nederland zonder in te boeten op zorgvuldigheid. Dat kan met ketenzorg en meer maatwerk in de diagnostiek. Internationaal is al veel ervaring met maatwerk en Stepwork en Genderteam Zuid-Nederland doen al ervaring op met ketenzorg.
Het gebrek aan voldoende hulpverleners maakt opleiding van meer psychologen noodzakelijk. Ook moeten er medisch specialisten komen en dienen huisartsen te worden ingezet om de hormoonzorg door het land te verspreiden. “Het gaat bij hormoonzorg niet om hoog-specialistische zorg, zeker wanneer iemands fysieke gezondheid verder op orde is,” zegt Transvisie-voorzitter Van Ginneken. “Trans personen die van zorg verstoken zijn, grijpen nu naar zelfmedicatie, met alle risico’s van dien, dat kan op deze manier voorkomen worden.”
De drie organisaties maken zich nog altijd grote zorgen over de vele transgender kinderen die nu op zorg wachten terwijl de puberteit hun lijf blijvend verandert.
“Behalve een steunende omgeving, hebben deze kinderen ook gewoon tijdige puberteitsremmers nodig,” aldus Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland. “Wij willen dat minister Bruins daar snel voor gaat zorgen.”
READ MOREMinister geeft antwoord op kamervragen naar aanleiding van Statement van Transvisie inzake de kinderen en jongeren
Op 23 maart heeft Transvisie een statement uitgebracht over het volledig op slot zitten van de transgenderzorg, en in dit geval wat betreft de kinderen. Zie ons bericht van 23 maart jl. Naar aanleiding van dat statement heeft de SP Kamervragen gesteld. Zie ons bericht van 24 april jl. De minister heeft inmiddels op deze Kamervragen geantwoord. Zie de volledige beantwoording
Positief is dat de minister op de hoogte is van het feit dat er enorme wachttijden bestaan binnen de transgenderzorg en erkent dat dergelijke lange wachttijden onacceptabel zijn. Vervolgens wijst de minister naar de Somatische zorgstandaard die op dit moment ontwikkeld wordt en nog dit jaar moet worden opgeleverd. De minister meldt dat de verzekeraars van mening zijn dat bij kinderen en jongeren grote zorgvuldigheid betracht moet worden en dat deze van mening zijn dat dit alleen verwezenlijkt kan worden met gespecialiseerde multidiciplinaire begeleiding. De verzekeraars willen, volgens de minister, dan ook alleen het somatische deel van de zorg inkopen bij de expert centra (VUmc en UMCG) en door hun kwalitatief gecontroleerde zorgaanbieders, waarmee de expert centra een gecontroleerd netwerk vormen.
De minister noemt in zijn antwoorden aantallen kinderen en jongeren die op dit moment op de verschillende wachtlijsten staan.
Op de vraag wat de minister gaat doen aan dit nijpende probleem, geeft hij aan dat zijn mogelijkheden beperkt zijn, het is een zaak tussen zorgverleners en zorgverzekeraars. Vanuit het ministerie is:
1. de Kwaliteitsstandaard Somatische Transgenderzorg geïnitieerd;
2. overleg gestart met zorgverzekeraars en zorgaanbieders om te komen tot een derde expertisecentrum of dat er meer ziekenhuizen zijn die transgenderzorg willen aanbieden.
3. sinds 2017 een regulier overleg met alle betrokken partijen gestart om knelpunten te signaleren en oplossingen te bespreken en te adresseren.
4. op ad hoc basis overleg gevoerd met de patiëntenorganisaties.
5. gewerkt aan een subsidieregeling voor borstimplantaties.
Inmiddels is de situatie verder verslechterd, immers die verslechterd op dit moment per dag. Zie het nieuwsbericht over het veranderde wachttijden beleid van het VUmc.
READ MOREBoek: Nieuwe Namen, levensverhalen van transgender ouderen verschenen
Tijdens een interessant symposium is op 24 mei 2018 het eerste exemplaar van het boek ‘Nieuwe Namen’ overhandigd aan de schrijfster Eveline van de Putte.
Over het boek: De transgender ouderen van nu zijn de eersten die de mogelijkheid hadden een geslachtsaanpassende operatie te ondergaan. Eveline laat ze in haar boek aan het woord. Het zijn aangrijpende verhalen geworden, die laten zien hoezeer het nodig is dat de spotlights op de oudere transgender mensen worden gericht. Het boek is belangrijk omdat er zowel in onderzoek als in de media weinig aandacht is voor oudere transgender mensen. Transgender ouderen zijn, volgens een van de spreeksters, interessanter dan de transgender jongeren, omdat zij een levensverhaal te vertellen hebben. Het boek is te koop voor € 25,-, ISBN 9789078905912. Er zijn ook videoportretten van transgender ouderen gemaakt door Erik Alkema. Deze zijn binnenkort ook te zien op de website van Eveline.
Tijdens het symposium, wat overigens erg druk bezocht was, waren er muzikale bijdragen van Merel Moistra en Victoria False. Verder waren er diverse lezingen, filmportretten, oude tv-opnamen en een kwis. Alex Bakker sprak over over de geschiedenis van transgenders in Nederland. Geschiedenis waarin de transgender ouderen een hoofdrol hebben gespeeld. Thomas Wormgoor sprak over problemen die transgender ouderen op latere leeftijd kunnen hebben en wat er gedaan kan worden om die te voorkomen of aan te pakken.
Na de pauze volgde een interessant panelgesprek met Iris de Graaf (Transcafé), Evelien Keizer (Humanitas TransSupport), Dinah Bons (Trans United Nederland) en (TNN) over de veiligheid van transgender mensen in Rotterdam, transitieverlof en de toekomst van transgenders. Dit werd gevolgd door presentaties van Paula Vennix (vereniging ven Genderdiversiteit) en Manon Linschoten (Roze 50+) in het kader van het boek Nieuwe Namen. Tot slot overhandigde Hentiëtte Faas (uitgeverij de Brouwerij) het eerste exemplaar van het boek ‘Nieuwe Namen’ aan Eveline. Eveline eindigde met een bespiegeling over het boek en dankwoorden. Tot slot was er een gezellige borrel. Al met al een geslaagd symposium.
Zie ook de reportage van Hart van Nederland.
READ MORE