Kamervragen over de gevolgen van COVID-19
Er zijn Kamervragen gesteld over de gevolgen van de COVID-19 pandemie voor LHBTI+ mensen en voor de transgenderzorg, zie deze link. Goed dat er door de Kamer aandacht gevraagd wordt voor de kwetsbare positie van LHBTI+’ers. Eenzaamheid en het niet op tijd krijgen van goede zorg zijn een gevolg van deze pandemie. Transvisie maakt zich hier zorgen om. Om die reden staan onze vrijwilligers klaar!
Ben je eenzaam? Of kom je andere problemen tegen? We nemen graag de tijd voor je. Mail naar: gesprekken@transvisie.nl of bel 085-1303846
READ MORESeksueel geweld melden
Iedereen kan te maken krijgen met seksueel geweld, ongeacht leeftijd, genderidentiteit of seksuele oriëntatie. Iemand heeft dan altijd recht op de best mogelijke zorg.
Het Centrum Seksueel Geweld is er voor iedereen die een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Alle slachtoffers van recent seksueel geweld (tot en met 7 dagen), kunnen 24/7 gratis bellen met 0800-0188. Iedereen die langer dan zeven dagen geleden iets heeft meegemaakt kan tijdens kantooruren via dit nummer informatie en advies vragen.
Vanwege eerdere ervaringen met homofobie, transfobie, discriminatie of seksisme kan het zijn dat lhbtiq+ personen hebben ervaren dat ze niet overal welkom zijn of dat er geen rekening met ze wordt gehouden. Ons uitgangspunt is dat het CSG een veilige en toegankelijke plek moet zijn voor iedereen die onze hulp nodig heeft.
READ MOREUpdate impact Corona op transgenderzorg
De laatste tijd zijn het aantal coronabesmettingen en ziekenopnames weer aan het stijgen in Nederland. Ook gelden er weer strengere maatregelen. Deze ontwikkelingen hebben, net als in het voorjaar, ook weer impact op de transgenderzorg.
Wat dit voor de zorg betekent verschilt per zorgaanbieder, maar over het algemeen geldt:
- De meeste (maar niet alle) zorgaanbieders gaan intakes en gesprekken met de psycholoog weer zoveel mogelijk via videobellen doen. Als het nodig is om een gesprek fysiek te doen kan nog wel. Deze overgang terug naar videobellen verloopt in het algemeen vrij soepel en zorgt niet voor vertraging of langere wachttijden.
- Omdat het aantal ziekenhuisopnames aan het stijgen is, zijn ziekenhuizen gedwongen de reguliere zorg weer steeds meer uit te stellen. Dit geldt ook voor transgenderzorg. Vooralsnog kan een deel van de operaties gewoon nog doorgaan, maar een steeds groter deel van de operaties wordt afgezegd. Als gevolg hiervan kunnen wachttijden voor operaties weer langer worden. Operaties in de zelfstandige behandelcentra (zoals MC Bloemendaal en Medische Kliniek Velsen) gaan tot nu toe nog door.
Houd voor de laatste informatie de site van je zorgaanbieder in de gaten:
- Amsterdam UMC: https://www.vumc.nl/zorg/expertisecentra-en-specialismen/kennis-en-zorgcentrum-genderdysforie.htm
- Check-in Coaching: https://www.check-in-coaching.nl/
- Compass GGZ: https://www.facebook.com/Compass-GGZ-1629212760699541/
- Gender Clinic: https://genderclinic.nl/covid-19/
- Medische kliniek Velzen: https://www.mkvelsen.nl/
- Jonx: https://www.jonx.nl/maatregelen-rondom-het-corona-virus/
- PsyQ (Parnassiagroep): https://www.parnassiagroep.nl/wie-we-zijn/nieuws/-/nieuwe-coronamaatregelen-onze-zorg-blijft-doorgaan
- RadboudUMC: https://www.radboudumc.nl/projecten/coronavirus
- Stepwork: https://stepwork.nl/
- UMCG: https://www.umcg.nl/-/het-coronavirus-hoe-gaan-wij-daarmee-om
- De Vaart: https://psychologenpraktijkdevaart.nl/informatie-over-corona-virus/
- Youz (Parnassiagroep): https://www.parnassiagroep.nl/wie-we-zijn/nieuws/-/nieuwe-coronamaatregelen-onze-zorg-blijft-doorgaan
Derde nieuwsbrief van 2020
Transvisie heeft vandaag de derde nieuwsbrief van 2020 uitgebracht. Deze nieuwsbrief is specifiek voor medewerkers en donateurs, maar ook andere geïnteresseerde belangstellenden zijn van harte uitgenodigd de nieuwsbrief te lezen. In deze nieuwsbrief weer veel interessante onderwerpen, zoals de start online jongeren bijeenkomsten, een nieuwe homogroep, de invloed van Corona op live bijeenkomsten, een update over het Transgender Infopunt, het boek “Hoera, een mensje!”, de wijzigingen in het Aumc/VUmc behandelbeleid, en veel meer!
De volledige nieuwsbrief is te vinden op de website van Transvisie. Transvisie bedankt iedereen die heeft meegewerkt aan deze nieuwsbrief.
READ MOREOuders weten onvoldoende van seksuele geaardheid en genderidentiteit om het gesprek met hun kinderen aan te gaan
Nederlandse ouders missen vaak de kennis om met hun kinderen te praten over genderidentiteit of seksuele geaardheid. Een en ander is de uitkomt van een onderzoek onder ruim duizend ouders met kinderen tussen 12 en 25. Lees de volledige publicatie van de Rijksoverheid.
READ MOREReactie Transvisie op Kamervragen van de fractie van de SGP in de Eerste Kamer
Op 16 september j.l stuurde de fractievoorzitter van de SGP in de Eerste Kamer, vragen over de transgenderzorg aan minister Van Ark van VWS. De vragen hebben met name betrekking op de toename van de zorgvraag door transgender jongens. De vragen waren te vinden op de website van de Eerste Kamer. Door de gestelde vragen en het gebruikte, stigmatiserende taalgebruik voelde onze voorzitter, Lisa van Ginneken, zich geroepen inhoudelijk op de vragen te reageren naar SGP fractie.
Lees hier de volledige brief reactie-kamervragen-sgp-eerste-kamer.
READ MORE11 oktober internationale coming out dag
11 oktober is het internationale coming out dag. Deze dag/periode wordt extra aandacht gevraagd voor de LHBTI+ gemeenschap. In tal van plaatsen nationaal en internationaal worden activiteiten georganiseerd. In veel plaatsen zullen de regenboogvlaggen wapperen en worden leuke, verrassende, leerzame en inspirerende activiteiten georganiseerd voor iedereen, ongeacht geaardheid en gender. Als gevolg van Corona zullen veel activiteiten dit jaar wel anders worden ingevuld of zullen andere regels gelden. Houd de lokale media in de gaten voor meer informatie in jouw omgeving.
READ MORE