Ouders en verzorgers

Mijn kind is transgender, wat nu?

Er komt een hoop op je af

Voelde je het als ouder/verzorger al aan of was het een totale verrassing? Ieder kind is uniek en elke transitie verloopt anders. Het belangrijkste voor nu is begrijpen waar de transgender gevoelens vandaan komen en welke stappen er nodig zijn om je kind zich comfortabel te laten voelen in diens lijf.

Je kind geeft aan zich "anders" te voelen

Als je kind aangeeft zich anders te voelen dan is dit een signaal waar je als ouders iets mee kan doen. Waar komen deze gevoelens vandaan? Hoelang voelt je kind zich al zo? En, wat heeft je kind nodig zich comfortabel te voelen in diens lichaam?
Dat een kind aangeeft zich niet te identificeren met het geboortegeslacht hoeft nog niet te betekenen dat er spraken is van transgender gevoelens. Een laagdrempelig gesprek met als doel het gevoel goed te verwoorden helpt jou als ouders/verzorger in te schatten welke vervolgstap nodig is.

Wat kan ik als ouder/verzorger doen?

Begrijpen wat genderidentiteit en genderexpressie betekent is de eerste grote stap. Wij hebben ons kenniscentrum volstaan met informatie over deze thema’s. Op onze volwassenen pagina gaan we meer in op waar gender incongruentie vandaan komt. Op onze jeugd pagina’s leggen wij in begrijpelijke taal uit wat transgender en non binair betekent.

Onthoud dat je niet alleen bent. Heb je vragen? Neem dan contact op met het Transgender Infopunt of met onze contactgroep GO Genderkind en ouders.

Deze pagina is op 23 januari 2024 bewerkt.