Zelfmedicatie

Vandaag (20-02-2020) is er een artikel in Trouw verschenen over het feit dat veel transgenders zelf aan de slag gaan met hormonen, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Een artikel dat door allerlei andere media is overgenomen. Daarnaast plaatste Trouw een interview met Maaike een zg. DIY-transgender.

Zelfmedicatie is een onderwerp waar Transvisie al langer aandacht voor vraagt. Uit een door Transvisie in 2016 uitgevoerd onderzoek bleek, dat zelfmedicatie veel voorkomt. Ook bleek een verband tussen het aantal mensen dat tot zelfmedicatie bereid was en de lengte van de wachttijden. Zo was 21% van de transgender vrouwen bereid tot zelfmedicatie over te gaan bij wachttijden tot 12 maanden. Werden de wachttijden langer dan 12 maanden, steeg dit percentage naar 41%! Een verdubbeling dus. Van de transgender mensen die daadwerkelijk aan zelfmedicatie deden had 62% totaal geen medische begeleiding. Trouw heeft een aantal zorgaaanbieders gevraagd of zelfmedicatie vaak voorkomt. Deze hebben daarop een schatting gegeven. Er is tot op heden geen goed (vervolg)onderzoek uitgevoerd naar zelfmedicatie.

Transvisie raadt zelfmedicatie in verband met de gezondheidsrisico’s ten zeerste af. Toch begrijpen we wel dat mensen een eigen weg proberen te zoeken omdat transgender mensen nog altijd onvoldoende snel geholpen worden.

Transvisie is blij dat de door haar bepleite decentralisatie, die uiteindelijk tot kortere wachttijden moet leiden, is ingezet. Het veld van zorgaanbieders, zorgverzekeraars, ministerie en kwartiermaker beweegt ook meer en meer mee in die richting. Het aantal zorgverleners is in de afgelopen paar jaar toegenomen. Binnenkort start het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen met transgenderzorg (in eerste instantie voor transgender kinderen en jongeren, mogelijk later ook voor volwassenen). Ook andere partijen overwegen transgenderzorg te gaan aanbieden.

Helaas dalen de wachttijden nog niet flink, maar een lichtpuntje is dat ze ook niet zijn toegenomen. Zo is in het laatste jaar de zorgvraag met zo’n 20 % gestegen, die stijging zie je niet terug in de wachttijden. Transvisie blijft zich inzetten om de wachttijden tot een acceptabel niveau terug te brengen en roept alle partijen op daar hard aan te blijven werken. Zelfmedicatie zal dan vanzelf verminderen.

In de avond is er een item over de zelfmedicatie in De wereld Draait Door geweest met Bo van Splibeeck (transgender vrouw) en Guy T’Sjoen (endocrinoloog in Gent). Het item start na op ca, 21.20 minuten.

READ MORE


Opnieuw aanwijzingen biologische component genderincongruentie

De medische faculteit van de universiteit van Georgia heeft samen met de Augusta Universiteit in Georgia onderzoek gedaan naar mogelijke biologische oorzaken van gender incongruentie.

Bekend is dat tijdens de zwangerschap onder invloed van o.a. oestrogeen de hersenen van de foetus vermannelijken of vervrouwelijken.  Bij dit onderzoek in Georgia werden 19 afwijkende genen gevonden die verantwoordelijk zijn voor veranderingen in de gevoeligheid van de hersenen van het ongeboren kind voor oestrogeen. De wetenschappers zijn nog voorzichtig met het trekken van conclusies. Zij geven aan dat de afwijkingen van de 19 genen een indicatie kunnen zijn dat genderincongruentie een biologische oorzaak heeft.

In het artikel “Gene variants provide insight into brain, body incongruence in transgender”  van de August Universiteit word uitgebreid in gegaan op dit onderzoek.

Eerder onderzoek gaf ook al aanwijzingen dat er veranderingen zijn in de hersenen van transgender personen waardoor de hersenen overeenkomen met de gender die zij ervaren.

Voorbeelden van eerder vergelijkbaar onderzoek in België, Brazilië en Nederland zijn:

  1. Transgender kids’ brains resemble their gender identity, not their biological sex
  2. Structural Brain Differences for Transgender People
  3. Coming of Age: Gender Identity, Sex Hormones & the Developing Brain
READ MORE


Reactie Transvisie op consultatie herziening van de Transgenderwet

Transvisie heeft gereageerd op het consultatieverzoek van minister Dekker (rechtsbescherming) op de voorgestelde wijzigingen van de Transgenderwet. Transvisie vindt de voorgestelde wijzigingen een goede stap richting de verdere emancipatie van transgender personen en is blij met het laten vervallen van de deskundigenverklaring voor personen vanaf 16 jaar. De procedure wordt toegankelijker.

Ook is Transvisie blij dat voor jongeren onder de 16 jaar een wijziging van de geslachtsregistratie mogelijk wordt, immers het bevestigen van de eigen genderidentiteit is belangrijk voor het mentale welzijn van deze jongeren. Het verkeerd geregistreerde geslacht kan voor hun erg belastend zijn, te meer dat juist het geslacht en de naam wordt vermeld op identiteitsbewijzen, diploma’s en andere openbare documenten. Tijdige wijziging kan lange wijzigingsprocedures achteraf voorkomen. Transvisie staat echter niet achter het voorstel om deze wijziging te laten regelen via de rechter. Een procedure via de rechter is onnodig ingewikkeld en belemmerend. Daarom roept Transvisie op om kinderen onder de 16 jaar dezelfde procedure als voor personen boven de 16 jaar te bieden, dus zonder deskundigenverklaring of gang naar de rechter. Als dat niet haalbaar is, dan zien we graag een alternatieve procedure die laagdrempeliger is dan de gang naar de rechter en minder stigmatiserend dan de deskundigenverklaring.

Tot slot roept Transvisie de minister ook op om non-binaire personen een procedure te bieden waarmee zij hun geslachtsvermelding kunnen wijzigen naar bv. een X.

Lees de volledige reactie-van-transvisie-op-transgenderwet.

 

READ MORE


Herman – een boek over mannen en testosteron

Tijdens het endocrinologiecongres van de NVE op 24 januari j.l. werd ‘Herman’ gelanceerd. Herman is een magazine-achtig boek waarin mannen en artsen hun ervaringen met de toediening van testosteron delen. In dit boek komen personen aan het woord die gebruik maken van testosteron-middelen omdat hun lichaam testosteron niet of onvoldoende zelf aanmaakt. Natuurlijk komt er een trans (jonge)man aan het woord (Dees), maar ook mannen die om andere redenen testosteron gebruiken. Bijvoorbeeld vanwege het Syndroom van Klinefelter, een hypofyse-aandoening of door een verwijdering van de testes als gevolg van zaadbalkanker.

Lisa van Ginneken, voorzitter van Transvisie, mocht tijdens het congres namens de transgenders een exemplaar van het boek in ontvangst nemen. Lisa over Herman: “Mooi om te zien hoe de ervaringen rondom het missen (en krijgen) van testosteron zo overeenkomen, ondanks de verschillen tussen deze groepen. Het is ook niet toevallig dat Transvisie samenwerkt met de belangenorganisaties van deze groepen om de vergoeding van Nebido te verbeteren”.

Het concept en de fotografie van dit boek was in handen van Sarah Wong, die we onder meer kennen van het boek ‘Genderkinderen’, waarvoor ze transgender kinderen en jongeren portretteerde. We zien in het boek ook interviews en portretten van artsen die werken met en voor de diverse doelgroepen. “Namens de artsen voor onze community wordt dr. Klink aan het woord gelaten. Dr. Klink werkte voorheen bij Amsterdam UMC, nu in Antwerpen en is via een samenwerking met Genderteam Zuid Nederland nog steeds voor de Nederlandse community werkzaam”, aldus Lisa.

Het boek geeft ook uitgebreide medische informatie rondom testosteron en het gebruik van testosteron-middelen. Deze informatie vervangt natuurlijk nooit een consult met een arts, maar geeft een goed algemeen beeld van wat lage testosteronspiegels voor symptomen kunnen geven en wat een adequate behandeling daaraan kan doen. Het boek is mogelijk gemaakt door Ferring B.V., een van de leveranciers van testosteronpreparaten in Nederland. Roeland Westra, Product Manager bij Ferring: “Als initiatiefnemer van Herman voel ik tegelijkertijd dankbaarheid en trots. De vrije hand die ik van Ferring heb gekregen, de visie van Sarah Wong, het journalistieke talent van mijn collega Anita Jansen en bovenal de openhartige verhalen van de mannen en artsen hebben Herman langzaam maar zeker gesmeed tot iets bijzonders. Het was een prachtige ervaring. Ik hoop dat mannen en hun partners via Herman gestimuleerd worden om te lezen over de testosteron-ervaringen van anderen en zo (h)erkenning krijgen en uitgenodigd worden om hun eigen verhaal te delen. Want pas dan is Herman echt geslaagd!”.

In het boek is een zogeheten Testosteronwijzer opgenomen. Dit is een overzicht van de testosteronpreparaten die in Nederland beschikbaar zijn met een aantal van hun belangrijke eigenschappen. “Dit boek informeert, geeft keuzeopties weer, maar bovenal maakt het zichtbaar op hoeveel verschillende manieren een juiste behandeling kan bijdragen aan de kwaliteit van het leven van vele groepen mannen”, aldus Lisa.

Het boek is vanaf februari 2020 op de afdelingen endocrinologie, interne geneeskunde en urologie in de meeste ziekenhuizen in Nederland gratis verkrijgbaar. Je kan het ook zonder bijkomende kosten bestellen via www.hermanmagazine.nl of een mail naar hermanmagazine@ferring.com.

READ MORE